Annons

Ingen hyressänkning på Malmvägen

Sollentuna Efter flera års strid står det nu klart att det inte blir någon sänkning av ombyggnadshyrorna på Malmvägen. Hovrätten avvisar hyresgästernas överklagan.

Det var i början av 2011 som några av hyresgästerna på Malmvägen i Sollentuna började ifrågasätta de nya hyrorna efter renovering. Hyror som hade förhandlats mellan Sollentunahem och Hyresgästföreningen.

Jämfört med de renoveringar som gjordes ungefär samtidigt av Svenska Bostäder i Husby blev höjningen i Sollentuna väsentligt högre. I samma förhandlingsöverenskommelse skrevs också ett avtal om att separera elen från månadshyran och att hyresgästerna själva skulle betala sina elräkningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyran har sedan dess rabatterats med ett schablonavdrag. Ett avdrag som enligt de klagande hyresgästerna var på tok för lågt, elräkningarna var betydligt högre menade man.

Annons

Ärendet avgjordes i Hyresnämnden i slutet av 2012 som bedömde de nya hyrorna som skäliga. Jämförelsematerialet i Husby ansågs ligga under bruksvärdet och elsepareringsavtalet ansågs skäligt.

Hyresgästerna överklagade till Hovrätten som i sin tur anser att alla hyror som är förhandlade med Hyresgästföreningen ska anses vara skäliga och riktiga ur bruksvärdesmässig synpunkt. Hovrätten finner inga skäl att ifrågasätta Hyresnämndens bedömning.

Annons
Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.
Fakta: Hyran efter stambytet

Sollentunahems hyresgäster får betala 851 kronor mer i månaden för en trea efter stambyte och upprustning i badrum och kök. Den som vill ha ett helt nytt kök får räkna med en höjning på 1 474 kronor i månaden. Möjligheten att välja bort viss upprustning och få en lägre hyres-höjning har tagits bort i det nya avtalet.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.