HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sollentunahems hyreskrav först ut

Sollentuna Sollentunahem behöver 1,25 procents hyreshöjning nästa år. Det är bara hälften så mycket som Fastighetsägarna yrkat. Men betydligt högre än höjningarna i de förhandlingar som redan är klara.

Sollentunahem har presenterat sitt hyresyrkande för nästa år, en generell höjning med 1,25 procent.

– Vi vill ha en hyresutveckling som täcker kostnadsutvecklingen långsiktigt, det är normalt, säger Sollentunahems vd Martin Lindfors.

Läs ocksåAllmännyttan i Rotebro först ut till försäljningDet är i allt högre grad kapitalplacerare som äger bostäder.

Hyresgästföreningen anser att dem begärda hyreshöjningen också är för hög och har i sin beskrivning av läget ”manat bolaget till återhållsamhet”. Det verkar inte ha påverkat yrkandet.

– Nej, egentligen inte, men mycket av det har vi också tagit i beaktande. De samtalen tar vi med Hyresgästföreningen i förhandlingarna, säger Martin Lindfors.

Hyresgästföreningen har flera år gjort analyser som de skickat till bostadsbolagen och tycker sig ana lägre hyreskrav från bostadsbolagen på senare tid. Särskilt när det gäller Sollentunahem har samtalen utvecklats och fått en längre tidshorisont.

Läs också25 procent dyrare att parkera till vänster i dubbelgaragetPeter Carlsson tvingas betala mycket mer för sin garageplats än grannen som har platsen till höger.

– Vi ser en vilja från bolaget att ha en tätare dialog. För några år sedan hade de Fastighetsägarna som ombud, det har de inte längre, säger Per Björklind.

Det tycker Martin Lindfors är trevligt att höra.

– Vi försöker stå för en god dialog, det är viktigt och vi har gjort stora framsteg. I dag har vi andra samarbetsformer och arbetar effektivare och tydligare med boinflytandet, säger han och berättar att bolaget lämnat organisationen Fastighetsägarna.

Läs ocksåHyreskartan visar inte hela bilden över landets hyror

Sex kommunala bostadsbolag tecknade tvåårsavtal förra året och har höjningen klar. Ekerö Bostäder, Järfällahus, Förvaltaren, Huge, Sigtunahem och Botkyrkabyggen höjer hyran från 1 januari med 0,64-0,69 procent.

Läs också Styckningen av Sollentunahem i het valdebatt Värmdö Bostäder höjer hyran med 1,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.