Annons

Bostadslöse Peter nekas lägenhet – för att han saknar kontrakt

Sollentuna Först i kön, fast jobb och inga skulder – ändå nekas Peter Kosterski ett förstahandskontrakt eftersom han inte kan visa upp en boendereferens. ”Jag är chockad,” säger han.
Foto: Ida Karlsson
Peter Kosterski utanför porten till lägenheten som han erbjöds - men senare nekades.

Peter Kosterski, 53, saknar ett hyreskontrakt och just det verkar ha hindrat honom från att få ett. Efter många år av bostadslöshet är det skälet till att han nekas en lägenhet, berättar han.

Efter en skilsmässa för fyra år sedan stod han utan bostad. Sedan dess har han sökt boende och flyttat runt bland vänner. Ibland har han sovit på jobbet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det fungerar inte i längden. Man vill inte leva så. I min ålder måste man ha något stabilt.

I början av mars dök det äntligen upp en bostad. Det var en hörnlägenhet i Edsberg i Sollentuna, nyligen stambytt med ett fräscht badrum och bra hyra.

Peter var först bland de som anmält intresse med sina tio år i bostadsbolagets kö. Sollentunahem ringde upp och erbjöd ett kontrakt. Men så ville bolaget att han skulle skicka in en hyresavi eller annan boendereferens.

Läs ocksåFå kommuner använder succémodell för hemlösaYvonne Oscarsson var projektledare när Bostad först infördes i Ljusdals kommun förra året.

– Det var då cirkusen började.

Sedan 2017 har han varit utan en bostad och bott hos bekanta, förklarade han. Sollentunahem är den senaste hyresvärd han haft. Han hade inget hyreskontrakt att visa upp. Då fick han beskedet från Sollentunahem att ”då kan vi inte hjälpa dig”.

– Jag är chockad. Att man blir behandlad på det här viset. Jag har fast anställning, har inga skulder eller sociala problem.

Läs ocksåFast anställning – ändå hemlös

Av Sollentunahem fick han veta att utan boendereferens skulle han få problem framöver.

– Att man saknar ett boende ska inte vara skäl för att man inte får hyra, säger han.

Annons

Att Peter Kosterski hyrt hos Sollentunahem tidigare, i över tolv år, räckte inte heller för att bostadsbolaget skulle godkänna honom.

– Jag har bott där med fru och barn. Jag har varit en problemfri hyresgäst. Det ser de i sina arkiv.

Efter beskedet från Sollentunahem började han läsa på om vad som gäller för att bli godkänd som hyresgäst. När han ringde till hyresnämnden fick han veta att uppfyller man kraven på fast anställning och att man inte tidigare är brottsbelastad eller har skulder finns inga hinder för att få hyra en bostad. Att han just nu saknar boende är inte skäl att neka honom ett kontrakt.

– I mitt fall är matematiken enkel. Jag uppfyller de krav som ställs. Att ett bostadsbolag gör så här på grund av brist på kunskap eller på grund av fördomar är obegripligt.

När Hem & Hyra kontaktar de allmännyttiga hyresvärdarna i länet är det inget av bolagen som uppger att boendereferens är ett krav för att få ett kontrakt. Men i de fall det finns tidigare hyresvärdar och referenser använder sig bolagen av det.

Sollentunahems vd Anna Mellström vill inte svara på varför Peter Kosterski inte kunde få det hyreskontrakt han blev erbjuden.

I det här fallet uppfyller den sökande alla krav på fast inkomst och inga skulder men saknar boendereferens och fick därför inte kontraktet.

– Jag kan inte gå in på enskilda ärenden. Men när man erbjuds en bostad är det viktigt att man uppger att man är bostadslös, säger Anna Mellström.

Han förklarade att han inte hade någon bostad. Det var då han fick veta att han inte uppfyllde kraven. Hur ser du på det?

– Jag kan inte gå in på enskilda ärenden.

Annons

Han har varit hyresgäst hos er under många år och bad er gå in och titta på det i era register. Om han tidigare varit en problemfri hyresgäst – varför räcker inte det som referens?

– Jag kommer inte uttala mig om enskilda personer. Men är det så att han blivit erbjuden en lägenhet och blivit nekad vid det här tillfället så kan han söka igen. Står han först i kön kommer han bli erbjuden en lägenhet igen.

Men kommer han kunna få ett kontrakt utan boendereferens?

– Vi tar alltid boendereferens, men om personen säger att den är bostadslös då blir det annan hantering.

Så om man uppfyller alla andra krav men samtidigt är bostadslös kan man få ett kontrakt hos er?

– Självklart det kan man.

Så vad beror det på att hyresgästen inte fick ett kontrakt i det här fallet?

– Jag kommer inte uttala mig om det här enskilda fallet.

Läs också Hemlösa och utsatta görs till kriminella när staten vill ta kontroll över adresskaoset Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.