HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sotenäsbostäder satsar för att möta stor företagsetablering

Sotenäs Tusentals nya jobb i en kommun med 9 000 invånare och få tomma lägenheter. Hur ska Sotenäs kommun möta behovet av bostäder om det norska företaget Lighthouse Finances storsatsning blir verklighet?
Foto: Karin Gistedt/Sotenäs kommun
Ett par tusen nya arbetstillfällen i Sotenäs inom fem år. Det blir en utmaning för Sotenäsbostäders nytillträdde vd, Tomas Reuterberg att se till att det finns tillräckligt med bostäder för nyinflyttade.

Kommunala Sotenäsbostäders nytillträdde vd, Tomas Reuterberg säger att det totalt sett inom kommunen finns planer som möjliggör en byggnation på upp emot 1 000 nya bostäder. För Sotenäsbostäders del finns genom befintliga och påbörjade detaljplaner möjlighet att producera upp till ca 150–200 lägenheter och småhustomter där merparten av dem är lägenheter.

– Läget ser utifrån dessa planer förhållandevis bra ut i ett startskede, säger Tomas Reuterberg, som började sitt nya jobb för två månader sedan.

Läs ocksåKämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

– Men det räcker inte hela vägen om etableringen med alla ny jobb i Sotenäs blir verklighet, säger han.

Allt handlar om en stor satsning på fiskeindustrin. Norska Lighthouse Finance vill bygga Europas största landbaserade fiskodling i Kungshamn. Det kan betyda 2 000 nya arbetstillfällen i Sotenäs kommun, som idag har 9 000 invånare. Det kommer att kräva nya bostäder i kustkommunen, som idag bara har ett par tomma lägenheter att erbjuda.

Om planerna om fiskodlingen går i lås kan den stå klar om fem år. Men det kommer också att krävas bostäder för personal som ska bygga upp anläggningen. Dessutom har grannkommunen Lysekil behov av bostäder om oljeraffinaderiet där får byggas ut.

Läs ocksåÖverhettat i Uppsala - allt fler hemlösa

– Ja, det är helt klart att det kommer att behövas nya bostäder och det är inte bara vi i Sotenäsbostäder som måste planera för det, säger Tomas Reuterberg. Det kommer att krävas fler aktörer på marknaden.

Sotenäs kommun ligger i startgroparna för att ta fram fler områden som kan bli aktuella för bebyggelse

– Just nu pågår det för Sotenäsbostäders del ett arbete med ett antal nya detaljplaner, bland annat bakom Kvarnberget i Kungshamn, där det kan bli aktuellt med ett 30-tal lägenheter samt Tryggöskär i Väjern där en ny plan skulle kunna ge ca 20 lägenheter och ett par småhustomter. Men vi tittar förstås tillsammans med Samhällsbyggnadsförvaltningen efter fler möjliga områden.

Läs ocksåVattenverk kan sätta käppar i hjulet för Edethus byggplaner

– Vi tittar självklart på de områden där det är högst söktryck, men hela kommunen kan vara intressant för nybyggnation om behovet av bostäder ökar. Vi tittar alltid på hela kommunen när vi gör vår långtidsplanering.

Just nu håller Sotenäsbostäder på med en förstudie för Bankeberg i Hunnebostrand där det kan bli 25-30 lägenheter anpassade för äldre och bolaget är i startgroparna för en förstudie på Förålarna i Väjern där möjlighet finns för ca 70 lägenheter och ca 15 småhustomter.

Detaljplanen medger byggnation i fem våningar, så det blir i sånt fall en ny typ av bebyggelse för Sotenäsbostäder, som inte byggt så höga hus tidigare.

– Om allt går vägen, finansiering ordnas och beslut om byggstart fattas, skulle delar av dessa boenden kunna stå klara redan i slutet av 2021, men då har det gått väldigt fort och friktionsfritt. Vi har ingen helt klar tidsplan ännu, men vi har högt fokus på frågorna och jobbar så fort vi kan med det, säger Tomas Reuterberg.

Läs också Ser Gårdsten som framtidens modell: "Förbluffad över att inte fler vågar" Jättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.