Annons

Sovande hyresgäst orsakade omfattande översvämning

Halmstad I väntan på att badkaret skulle fyllas på slog sig hyresgästen ner i soffan. En stund senare droppade vatten längs med fastighetens fasad, hyresgästen hade somnat.

Den 4 juli förra året beslöt en hyresgäst i Halmstad att det vore en god idé att tappa upp ett bad. I väntan på att badkaret skulle fyllas upp till önskvärd nivå slog hyresgästen sig tillfälligt ner i sin soffa. Ett dåligt beslut skulle det visa sig, men först när det var försent. Hyresgästen sov allt medan badkaret fyllts till bredden och vatten runnit ut i lägenheten och vidare mot balkongen. Då ett ärende inkom till fastighetsjouren var det emellertid en andra hyresgäst som hörde av sig. Denna hade lagt märke till att vatten runnit utvändigt från en av balkongerna och ner längs med fasaden.

Av inkomna dokument till Hyresnämnden i Göteborg framgår det att den badsugna men trötta hyresgästen förväntas betala ett högt skadestånd. I handlingarna talas det om ett halvt prisbasbelopp på motsvarande 22 200 kronor samtidigt som det konstateras att summan ska komma att regleras i efterhand då samtliga fakturor är färdigställda. Vad totalkostnaden tillslut landat på har Hem & Hyra inte kunnat slå fast. Detta sedan parterna kommit överens sinsemellan. Hyresvärden Nykterhetsfolket i Halmstad Byggnadsförening låter via ombud meddela att summan är konfidentiella uppgifter och hänvisar tillbaka till hyresgästen. Hyresgästen å sin sida inte gått att nå.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan vatten trängt ner till en av grannarnas lägenheter och orsakat omfattande fuktskador har Hyresnämnden beslutat om ekonomisk kompensation. Den drabbade grannen beslutas erhålla en hyresnedsättning på motsvarande 34 865 kronor. Hyresgästen och hyresvärden är enligt Hyresnämnden överens om att hyresgästen ska ansöka om ersättning för transport- och magasinerings- kostnader som uppkommit i samband med renovering av lägenheten. Självrisken åtar Nykterhetsfolket i Halmstad Byggförening att betala. Vad partnerna däremot inte kommit överens om är en förlikning om en påstått bortkommen väggbokhyll. Parterna har inte heller kunna komma överrens om fem försvunna nycklar till en skänk samt ett antikt skåp. Var dessa tagit vägen tycks ingen veta något om.

Annons
Fakta: Så svarar experten:

– Förutsättningen för att hyresgästen ska bli skadeståndsskyldig mot fastighetsägaren är att hyresgästen kan anses ha varit oaktsam/vårdslös när hen orsakade skadan. Om man har somnat ifrån badkaret för att man har ”glömt” att man höll på att fylla upp det så ses man troligtvis som oaktsam/vårdslös, säger Martha Gustafsson, projektutvecklare vid Folksam.

– Om hyresgästen saknar hemförsäkring finns risken att hyresgästen blir ersättningsskyldig till 100 procent. Fastighetsägaren har ofta en fastighetsförsäkring som kan täcka en stor del av fastighetsägarens kostnader. Om fastighetsägaren väljer att utnyttja sin fastighetsförsäkring blir hyresgästen skadeståndsskyldig för fastighetsägarens självrisk och eventuella andra kostnader som fastighetsförsäkringen inte ersätter. Men i slutändan kan fastighetsägarens försäkringsbolag kräva hyresgästen på de kostnader som försäkringsbolaget har ersatt, vilket kan leda till att hyresgästen blir ersättningsskyldig till 100 procent, säger Martha Gustafsson.

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.