HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stadsån och Robert Dickson begär höjda hyror

Göteborg Under februari väntar förhandlingar om flera värdars hyror. Robert Dicksons stiftelse vill höja med 2 procent medan privatvärdarna i Stadsån kräver upp till 1,5 procent.

Robert Dicksons stiftelse är Göteborgs största privata bostadsstiftelse och äger närmare 900 lägenheter i bland annat Haga, Annedal, Landala, Kortedala och Majorna. Stiftelsen vill höja hyrorna med 2 procent från och med den 1 april. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det 120 kronor mer i månaden.

Parterna har ännu inte haft sitt första möte, men Hyresgästföreningens förhandlare Tommy Dunerstrand säger att det ska äga rum inom kort .

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

– Vi kommer att lyssna in Robert Dicksons motiv för kraven. Själva har vi uppgörelsen med ”de tre systrarna” (Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder) som utgångspunkt. Där blev snitthöjningen 0,5 procent. Kan vi hamna i det häradet är vi beredda att diskutera vidare, säger Tommy Dunerstrand.

Hyresgästföreningen har även kallat till förhandlingar med Stadsån, en paraplyorganisation som omfattar en rad privatvärdar. I Storgöteborg handlar det om över 7 000 lägenheter, bland de största fastighetsägarna finns bland andra Willhem, Västerstaden och Bygg Göta. Stadsån har begärt att få höja hyrorna med upp till 1,5 procent från den 1 april. Har man en hyra på 6 000 kronor betyder det 90 kronor mer i månaden.

– Vi vill börja förhandlingarna så snabbt som möjligt, med målet att få till ett avtal i februari eller senast i mars. Vår utgångspunkt är den samma som i förhandlingarna med Robert Dickson, men det är viktigt att vi hittar fram till ett differentierat avtal som återspeglar den stora spridningen i Stadsåns bestånd, säger Tommy Dunerstrand.

Läs ocksåDomen: Klart för chockhöjda hyror i hus för mindre bemedlade

LÄS MER:

Här är hyreskraven för Västra Götaland 2016.

Läs också Trots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent Striden om Robert Dicksons hyror fortsätter – länsstyrelsen överklagar Ny dom: Robert Dickson behöver inte sänka hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.