Annons

Stadsån och Robert Dickson begär höjda hyror

Göteborg Under februari väntar förhandlingar om flera värdars hyror. Robert Dicksons stiftelse vill höja med 2 procent medan privatvärdarna i Stadsån kräver upp till 1,5 procent.

Robert Dicksons stiftelse är Göteborgs största privata bostadsstiftelse och äger närmare 900 lägenheter i bland annat Haga, Annedal, Landala, Kortedala och Majorna. Stiftelsen vill höja hyrorna med 2 procent från och med den 1 april. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det 120 kronor mer i månaden.

Parterna har ännu inte haft sitt första möte, men Hyresgästföreningens förhandlare Tommy Dunerstrand säger att det ska äga rum inom kort .

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi kommer att lyssna in Robert Dicksons motiv för kraven. Själva har vi uppgörelsen med ”de tre systrarna” (Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder) som utgångspunkt. Där blev snitthöjningen 0,5 procent. Kan vi hamna i det häradet är vi beredda att diskutera vidare, säger Tommy Dunerstrand.

Hyresgästföreningen har även kallat till förhandlingar med Stadsån, en paraplyorganisation som omfattar en rad privatvärdar. I Storgöteborg handlar det om över 7 000 lägenheter, bland de största fastighetsägarna finns bland andra Willhem, Västerstaden och Bygg Göta. Stadsån har begärt att få höja hyrorna med upp till 1,5 procent från den 1 april. Har man en hyra på 6 000 kronor betyder det 90 kronor mer i månaden.

Annons

– Vi vill börja förhandlingarna så snabbt som möjligt, med målet att få till ett avtal i februari eller senast i mars. Vår utgångspunkt är den samma som i förhandlingarna med Robert Dickson, men det är viktigt att vi hittar fram till ett differentierat avtal som återspeglar den stora spridningen i Stadsåns bestånd, säger Tommy Dunerstrand.

Läs ocksåÖverenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyraMónica och Prudencia Heras tycker fortfarande att Västerstadens hyreshöjning är för hög i förhållande till underhållet, som de upplever som mycket eftersatt.

LÄS MER:

Här är hyreskraven för Västra Götaland 2016.

Annons
Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.