HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stadsmissionen tvingas köpa ut hyresgäst

Malmö ​Stadsmissionens försök att tvinga bort hyresgästerna i sin nyinköpta fastighet på Korsgatan i centrala Malmö slutade med förlikning. Hyresgästen Viktor Rosdahl får 25 000 kronor i flyttersättning och framskjuten uppsägning.

​– Det känns bra att de inte bara kunde få rätt att tvinga mig flytta. Jag har trivts i huset och hyran är billig, säger Viktor Rosdahl.

Han har bott i gårdshuset i fyra år och hade innan uppsägningen ingen plan på att flytta från sin etta med kokvrå som kostar 2000 kronor i månadshyra. Toalett finns i trapphuset och duschen i källaren.

Läs ocksåObama Johansson tar strid för rätten att bo kvar – stämmer hyresvärden
– Jag är nöjd med förlikning, säger Niklas Olsson, jurist på Hyresgästföreningen, som varit Viktor Rosdahls juridiska ombud.
Uppgörelsen innebär att Viktor Rosdahl har möjlighet att bo kvar fram till den första augusti. Han får 25 000 kronor om han flyttar före den första maj. Ersättningen sänks med fem tusen kronor för varje månad han stannar kvar.
 
Om han med två veckors varsel informerar Stadsmissionen att han flyttar redan sista mars slipper han dessutom betala hyran för april.
 
Även Stadsmissionens juridiska ombud, Ulrika Bengtsson, tycker att ersättningen är rimlig med tanke på omständigheterna.
 
Efter uppsägningen i december har redan två av de fyra hyresgästerna flyttat. Viktor Rosdahls granne kom inte till hyresnämndens sammanträde på onsdagseftermiddagen men uppgav i telefon under mötet att hon accepterar uppsägningen och flyttar den första mars. Eftersom hon i lagens mening inte valde att få frågan prövad av hyresnämnden blir hon utan kompensation.
 
Viktor Rosdahl har genom egna kontakter hittat en ny bostad som han egentligen tycker är för dyr. Det är en trerumslägenhet i närheten av sin nuvarande bostad som kostar 7 900 kronor i månaden, vilket innebär en nästan fyrdubbel månadskostnad.
 
Stadsmissionen köpte huset i slutet av september förra året och vill efter en omfattande renovering bygga om fastigheten till ett skyddat boende för kvinnor.
83-åriga Vivian Ljungberg som i höstas sålde huset till Stadsmissionen berättade tidigare i Hem & Hyra att hon är besviken över att de inte ens försökt diskutera situationen med hennes tidigare hyresgäster.
– Hade jag vetat att de ville göra sig av med hyresgästerna så här abrupt så hade jag hellre sålt huset till någon annan, säger Vivian, som själv bott i fastigheten i över 30 år.

Läs också Socialtjänsten missade att betala hyran – nu vräks Natalia och dottern Bengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret Familjens hem såldes i smyg: ”Det är mina barn hyresvärden sätter på gatan” Trean hyrdes ut på bokningssajt – nu river värden kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.