Annons

Stämmer Facebook – är själv dömd för grovt bokföringsbrott: ”Inga hemligheter”

Nyheter Juristen Lars Olofsson stämmer Facebook för att man möjliggör bedrägerier. Själv står Lars Olofsson nu åtalad för bokföringsbrott och har tidigare dömts till fängelse för grovt bokföringsbrott.
Juristen Lars Olofsson stämmer Facebook, men står nu själv åtalad för bokföringsbrott.
Juristen Lars Olofsson stämmer Facebook, men står nu själv åtalad för bokföringsbrott.

Förra veckan skrev Hem & Hyra om Lars Olofsson, juristen som stämmer Facebook tillsammans med privatpersoner som råkat ut för bedrägerier.

En första stämning i Nacka tingsrätt gäller personer som drabbats av investeringsbedrägerier efter att ha lurats av annonser på Facebook eller av fejkade användare i Facebook-grupper. I nya stämningar kommer de som drabbats av lägenhetsbedrägerier att träda fram, berättade Lars Olofsson då.

Har begått bokföringsbrott

Men nu kan Hem & Hyra visa att Lars Olofsson själv har begått brott. Han dömdes för bokföringsbrott 2007, till villkorlig dom och böter. Fyra år senare, 2011, dömdes han sedan av Malmö tingsrätt till fängelse i sex månader. Han fick också näringsförbud. Brotten: bokföringsbrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Lars Olofsson hade drivit ett konsultbolag som försatts i konkurs på grund av obetalda skatter.

Och nu står han på nytt åtalad för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll i bolaget Prio Startup AB, ett företag som uppger att man ska ägna sig åt ”affärs- och organisationsutveckling” och ”förvaltning av värdepapper”. Bolaget har enligt stämningen inte bokfört affärshändelser under tre år.

– Jag kan tänka mig att det blir ett fängelsestraff på några månader om det blir en dom, säger kammaråklagare Mikael Pihl, som berättar att rättegången troligen kommer att ske i juni.

”Polisen har gjort en dålig utredning”

Hem & Hyra kontaktar Lars Olofsson.

Du företräder många personer i stämningen mot Facebook. Samtidigt är du stämd för bokföringsbrott, som är ett allvarligt brott som kan ge fängelse. Hur kommenterar du det?

– Ingenting är avklarat än. Jag har en process mot Ekobrottsmyndigheten. Så vänta en månad så kommer det mer information runt det där. Polisen kommer att fortsätta göra en utredning om det bevismaterial som jag nu kommer till att presentera för dem. Så att just nu så har jag ingen kommentar runt omkring det där.

– Polisen har gjort en väldigt, väldigt dålig utredning. Det kommer vi att komplettera med, jag och min försvarare.

Du har ju tidigare dömts för grovt bokföringsbrott och suttit i fängelse för det. Kan du då vara en jurist som alla personer som du företräder kan lita på?

– Ja, det här är ju inga hemligheter. Det där känner ju mina klienter till, naturligtvis.

Bakgrunden – en ”fördel”

Lars Olofsson säger att hans bakgrund till och med är en fördel.

– Du måste veta hur det ser ut både på insidan och på utsidan och hur olika aktörer arbetar, särskilt i den kriminella världen. Det är en livserfarenhet som jag har med mig för att driva den här typen av mål.

Du tänker på tiden i fängelse?

– Ja, det kan man säga. Absolut.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.