HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stångåstaden hotar fuskande entreprenörer med vite

Linköping Stångåstaden skärper kraven på de entreprenörer som bygger nya lägenheter åt bolaget. De som fuskar med exempelvis säkerheten riskerar i fortsättningen vite.
Foto: Jenny Knutsson
Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist och styrelseordförande Jan Österlind (S) vill ta krafttag mot de brister som upptäckts på flera av bolagets byggen. Nu införs ett åtgärdsprogram.

I somras avslöjade Corren att utländska byggnadsarbetare som jobbade med Stångåstadens lägenheter i Övre Vasastaden fick för låg lön och hade för långa arbetsdagar. För några veckor sedan kunde samma tidning rapportera att takläggare iakttagits arbeta på bolagets bygge vid Västra vägen utan att använda säkerhetslinor.

Det är några av de exempel som ligger bakom att bostadsbolaget nu tar krafttag och skärper kontrollerna och de krav som ställs på entreprenörerna som anlitas.

Läs ocksåVem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

– Stångåstaden står för schyssta villkor på de byggarbetsplatser som vi har ett ansvar för som beställare och då inte bara nyproduktion utan även ombyggnation. Mot den bakgrunden har vi känt oss föranledda att ta fram ett åtgärdspaket för att ytterligare få genomslag för de avtal och de riktlinjer som vi vill ska gälla på byggena, säger Stångåstadens styrelseordförande Jan Österlind (S).

Åtgärderna består bland annat av ökade krav på dokumentation. Det ska exempelvis finnas uppdaterade förteckningar över alla som jobbar på ett bygge.

– Är det sedan så att de här grejerna inte följs, till exempel om man väljer att inte följa kollektivavtal, eller om man inte följer de arbetsmiljökrav som finns eller bryter mot någonting annat i de här handlingarna, ja då kommer vi att börja utkräva vite. Vi kommer att skriva in det i avtalen för att visa att det är allvar. Vi vill att man respekterar de överenskommelser vi har, säger Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden.

Annons
Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

Kraven ställs på huvudentreprenören, som i sin tur ansvarar för att alla underentreprenörer som är inblandade i ett bygge också följer riktlinjerna.

De ärenden som uppmärksammats i år har avslöjats av media. Hur ska Stångåstaden ta reda på hur det går till på byggena?

– Vi kommer inte som beställare att kunna vara på alla byggen hela tiden dygnet runt men vi har gjort en del revisioner och kommer utöka dessa, säger Fredrik Törnqvist.

Läs ocksåKämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Jan Österlind tror att det ökade risken för kontroller, som kan vara oanmälda, tillsammans med risken att tvingas betala vite kommer att bidra till förbättringar.

– Om det här inte räcker så får vi se vad vi gör då, säger Jan Österlind, som tycker att det är extra viktigt att Stångåstaden i egenskap av kommunägt bolag föregår med gott exempel.

Annons

De utökade kraven omfattar projekt som dras i gång från och med nu. Bland annat berörs byggnationen på Eddan där upphandling pågår. I det fallet kommer förfrågningsunderlaget att uppdateras innan något anbud antas.

Har det hänt olyckor på era byggen kopplade till de brister som upptäckts?

– Det har inte varit några allvarligare grejer hos oss, lyckligtvis, säger Fredrik Törnqvist.

Läs också Skräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till" Bygge på Vadholmen splittrar Munkbos styrelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.