Annons

Stans högsta hyror upp i hovrätten

Stockholm Radhusen ovanför takåsarna ligger mitt i stan. Ovanligt och läckert. Men det kostar. De 60-talet lägenheterna ovanpå kvarteret bakom Åhléns har Stockholms högsta hyror. Det blir nu Svea hovrätt som avgör om hyrorna ska sänkas, berättar tidningen Hem & Hyra i sitt senaste nummer. Det här är ett av de ärenden som Hyresgästföreningen driver i sitt projekt Granska höga hyror.

När familjen Thunved flyttade in i ett av radhusen för fem år sedan, så var det tänkt att bli en tillfällig lösning. Den höga hyran avskräckte.
Men under åren har fördelarna med att bo så centralt ändå fått dem att stanna.

– Det sparar väldigt mycket tid. Vi har fantastiskt nära till allt: dagis, skola och våra jobb, säger Fredrik Thunved som har egen datakonsultfirma, medan hustrun Ann-Charlott jobbar som utredare på riksdagen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Lägenheten på 99 kvadratmeter i två plan och med en uteplats på baksidan har blivit deras hem. Men hyran på 15 000 kronor i månaden är en tung post.

– Det svider varje månad när man ska betala den, säger Ann-Charlott Thunved.

Annons

Under flera år har många av hyresgästerna försökt få ner hyran. När hyresnämnden i fjol tog upp ärendet, så sänktes hyrorna för de lägenheter som ligger i våningen därunder, ett beslut som hyresvärden – ett tyskt försäkringsbolag – har överklagat.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Men för radhusen förblev hyrorna oförändrade.

– Vi hade tagit fram jämförbara fastigheter där hyrorna låg 10-15 procent lägre. Som exempelvis kvarteret Grävlingen på Norrmalm, som också har ett bra läge och ungefär samma standard. Men hyresnämnden tyckte inte att det fanns någon fastighet inom allmännyttan som var tillräckligt bra jämförelsematerial till radhusen, säger Marie Ripman, projektledare för Granska höga hyror.

Nästan hälften av hushållen har med hjälp av Hyresgästföreningen överklagat beslutet till Svea hovrätt. Och Marie Ripman har tagit fram ytterligare fastigheter att jämföra med. Däribland kommunala Svenska Bostäders nybyggda hus på Barnängsgatan, Södermalm, där hyrorna är nästan 25 procent lägre än i radhusen.

Annons
Läs ocksåTrodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronorEn man i Luleå trodde han blivit uppsagd och flyttade ut - men glömde meddela värden.

– Vi hoppas att hovrätten gör en annan värdering än hyresnämnden, säger Marie Ripman.
Fredrik Thunved är inte säker på att det blir någon sänkning.

– Det verkar gå allt mer mot marknadshyror. Jag hoppas att vi inte blir något slags pilotfall i den diskussionen. Å andra sidan fick de boende i en fastighet en bit härifrån sina hyror sänkta rätt ordentligt, så vi kanske ändå har en chans.

Läs också Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.