Annons

Statliga pengar till odling i Skäggetorp

Linköping Linköpings kommun får en halv miljon kronor i statsbidrag för att minska segregationen. Pengarna kommer bland annat att gå till ett odlingsprojekt i Skäggetorp.
Foto: Jenny Knutsson
Linköpings kommun får drygt 300 000 kronor i bidrag från staten till projekt i Skäggetorp.

Det är Kommittén för inrättande av en delegation mot segregation som har beviljat bidraget. Regeringen har avsatt 41 miljoner kronor 2017 och 56 miljoner 2018 som kan sökas av kommuner och landsting. Pengarna ska användas till exempelvis brottsförebyggande åtgärder, minskad långtidsarbetslöshet och förbättrade skolresultat.

Linköpings kommun har beviljats sammanlagt 504 000 kronor till flera olika projekt. 324 000 kronor går till satsningar i Skäggetorp, där den stadsodling som redan finns mitt i området ska utvecklas och bli en social mötesplats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Odlingslådor har funnits i området under en längre tid, så det är inget vi har kommit på nu. Men det har varit svårt att få uthållighet i det, säger Susanne Sterneling, stadsdelssamordnare i Skäggetorp.

Bland annat finns planer på att anställa en boende i området som kvartersträdgårdsmästare med övergripande ansvar för odlingen. Kommunen vill också få i gång kurser och att grupper bildas som kan sköta odlingslådorna tillsammans.

Annons

– Man kanske kan hjälpa varandra med vattning till exempel, säger Susanne Sterneling.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Genom att invånare träffas och umgås kring odlingen och även de grillplatser som finns i anslutning till den hoppas kommunen att segregationen i området ska minska.

– Linköping är en storstad och även om vi har lägst arbetslöshet i länet så finns problem med segregation. Det här bidraget är bara början och det finns möjlighet att söka mer pengar 2018, säger borgmästare Helena Balthammar (S).

Hon hoppas att kommunen framöver även ska kunna få medel till insatser för att minska arbetslösheten.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Men det är jättepositivt att Delegationen mot segregation ser att det vi vill göra är värdefullt, säger Helena Balthammar.

Förutom satsningarna i Skäggetorp får kommunen 180 000 kronor till kultur- och fritidskontoret. De pengarna ska användas till att analysera insatser som gjorts tidigare för framför allt nyanlända barn- och ungdomar. Resultatet ska användas för att planera hur man ska arbeta mot segregation i framtiden.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.