HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Statliga pengar till odling i Skäggetorp

Linköping Linköpings kommun får en halv miljon kronor i statsbidrag för att minska segregationen. Pengarna kommer bland annat att gå till ett odlingsprojekt i Skäggetorp.
Foto: Jenny Knutsson
Linköpings kommun får drygt 300 000 kronor i bidrag från staten till projekt i Skäggetorp.

Det är Kommittén för inrättande av en delegation mot segregation som har beviljat bidraget. Regeringen har avsatt 41 miljoner kronor 2017 och 56 miljoner 2018 som kan sökas av kommuner och landsting. Pengarna ska användas till exempelvis brottsförebyggande åtgärder, minskad långtidsarbetslöshet och förbättrade skolresultat.

Linköpings kommun har beviljats sammanlagt 504 000 kronor till flera olika projekt. 324 000 kronor går till satsningar i Skäggetorp, där den stadsodling som redan finns mitt i området ska utvecklas och bli en social mötesplats.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Odlingslådor har funnits i området under en längre tid, så det är inget vi har kommit på nu. Men det har varit svårt att få uthållighet i det, säger Susanne Sterneling, stadsdelssamordnare i Skäggetorp.

Bland annat finns planer på att anställa en boende i området som kvartersträdgårdsmästare med övergripande ansvar för odlingen. Kommunen vill också få i gång kurser och att grupper bildas som kan sköta odlingslådorna tillsammans.

Annons

– Man kanske kan hjälpa varandra med vattning till exempel, säger Susanne Sterneling.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Genom att invånare träffas och umgås kring odlingen och även de grillplatser som finns i anslutning till den hoppas kommunen att segregationen i området ska minska.

– Linköping är en storstad och även om vi har lägst arbetslöshet i länet så finns problem med segregation. Det här bidraget är bara början och det finns möjlighet att söka mer pengar 2018, säger borgmästare Helena Balthammar (S).

Hon hoppas att kommunen framöver även ska kunna få medel till insatser för att minska arbetslösheten.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

– Men det är jättepositivt att Delegationen mot segregation ser att det vi vill göra är värdefullt, säger Helena Balthammar.

Förutom satsningarna i Skäggetorp får kommunen 180 000 kronor till kultur- och fritidskontoret. De pengarna ska användas till att analysera insatser som gjorts tidigare för framför allt nyanlända barn- och ungdomar. Resultatet ska användas för att planera hur man ska arbeta mot segregation i framtiden.

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.