HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Statligt stöd fixade deras nya hem

Boxholm Ett nytt statligt bidrag har skapat nya bostäder i Boxholm och lett till lägre hyror både där och i Vadstena. Men hittills har få hyresvärdar i länet nappat på möjligheten.
Foto: Jenny Knutsson
Jenny och Henrik Röstes nya hem byggdes med hjälp av investeringsstöd. De tycker att det är ett bra sätt att stimulera bostadsbyggande på mindre orter.

Efter tio år på landet ville Jenny och Henrik Röste flytta närmare allmänna kommunikationer och service. De bestämde sig för att sälja familjens stora villa i Boet och ställde sig i kö hos flera olika hyresvärdar, både i och utanför Östergötland.

Så småningom kom ett erbjudande från Boxholmshus. Tolv nya lägenheter skulle byggas mitt i Boxholm.

Läs ocksåEidar i Trollhättan får investeringsstöd i nytt kvarter

– Vi hade nog tur att det var en del återbud för vi stod inte först i kön, säger Henrik Röste.

När Hem & Hyra kommer på besök har det bara gått ett par veckor sedan familjen flyttade in i fyrarumslägenheten på Solbacken.

– En fördel med att flytta till nybyggt är att vi hade ganska stora möjligheter att vara med och påverka färgval och sådant, säger Henrik Röste.

Läs ocksåRegionråd blir regionchef

Men det var inte självklart att nybygget skulle bli av. Möjligheten att söka statligt investeringsstöd spelade stor roll för att Boxholmshus skulle våga genomföra projektet, berättar vd Fredrik Noaksson.

– Det underlättar verkligen för nyproduktion i mindre kommuner, säger Fredrik Noaksson.

Han menar att det stora problemet är höga byggkostnader i kombination med de relativt nya nedskrivningsreglerna.

Läs ocksåSBB köper Bolunden

– Det kostar i princip lika mycket att bygga här som i Linköping. Men så fort våra hus är färdiga måste vi skriva ner värdet med kanske 30 procent. Det tär på det egna kapitalet i bolaget, säger han.

De tre husen på Solbacken har kostat totalt 21,5 miljoner kronor att bygga. Boxholmshus har beviljats ett bidrag på 4,1 miljoner. För att pengarna ska betalas ut måste en rad olika krav uppfyllas (se faktaruta nedan). Till exempel så får inte hyran vara för hög.

Familjen Röste betalar cirka 9 400 kronor i månaden för sin lägenhet på 83 kvadrat. Då ingår två uteplatser där inte minst familjens båda hundar, Corgi och Diana, trivs.

– Det känns helt okej för att vara nyproduktion, tycker Jenny Röste.

Det statliga investeringsstödet infördes för att stimulera bostadsbyggandet och hålla nere hyrorna i nybyggda lägenheter. Men enligt en genomgång som Dagens Industri har gjort hade stöd bara beviljats för 4 000 bostäder i hela landet under årets första fem månader.

I Östergötland har sju ansökningar som omfattar totalt 52 lägenheter beviljats av länsstyrelsen, enligt Nina Mellberg, byrådirektör på kultur- och samhällsbyggnadsenheten.

Fredrik Noaksson på Boxholmshus berättar att man kommer att försöka få bidrag till fler planerade projekt.

Ytterligare en kommunal hyresvärd i Östergötland har fått bidrag, Vadstena fastighets AB. 18 nya radhuslägenheter uppförs just nu i området Drottningmarken i utkanten av Vadstena. Det är VFAB:s första nybygge på 15 år. Byggkostnaden uppgår till 41 miljoner kronor och bidraget till 3,6 miljoner.

– Vi hade byggt oavsett om vi fått bidrag eller inte. Men att vi får det gynnar oss så klart. Eller rättare sagt, det gynnar framför allt hyresgästerna eftersom det håller nere hyran med ungefär en tusenlapp i månaden, säger VFAB:s avgående styrelseordförande Anders Hedeborg (S).

En trea på 80 kvadrat kommer att kosta cirka 8 700 kronor per månad.

– Det kostar en hel del att bo när det är nybyggt, men här blir det inte mycket högre hyra än för en nyrenoverad lägenhet, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carina Johansson.

Hon tycker att de hårda reglerna för bland annat hyran är bra.

– Annars hade det kanske funnits en risk att pengarna hamnat hos byggherrar och värdar i stället för att komma hyresgästerna till del. Vi såg en del av det på 1970-talet, säger hon.

Fakta: Så ser villkoren för investeringsstöd ut

• Investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande får lämnas för att bygga hyresrätter i områden med befolkningstillväxt och bostadsbrist. Även i kommuner utan befolkningstillväxt kan stöd ges om det finns brist på en viss typ av bostäder.
• Bidrag ges för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad.
• Bidragets storlek varierar mellan storstadsområden och andra delar av landet.
• Hyran får inte vara högre än 1 450 kronor per kvadratmeter och år i Stockholm, 1 350 i övriga storstadskommuner och 1 300 kronor i resten av landet.

Källa: Boverket.

Läs också Samhällsbyggnadsbolaget fortsätter växa Vårgårda Bostäders vd talar om energihus i Almedalen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.