Annons

Stena fastigheter köper LFAB

Lomma ​Lomma kommunfullmäktige valde på torsdagskvällen Stena Fastigheter Syd AB som köpare av det kommunala bostadsbolaget LFAB. Ett bra val tycker Hyresgästföreningen
− Vi har fått en synnerligen bra köpare. Detta är tryggt, Stena kommer att leva upp till de krav vi har, försäkrade kommunalrådet Thomas Håkansson (m) efter att dörrarna till fullmäktige öppnats.
 
Diskussionen som föregick beslutet var sekretessbelagd och hölls bakom lykta dörrar, något som är ytterst ovanligt i kommunala sammanhang.
 
Kommunfullmäktige fattade redan år 2000 ett principbeslut om att sälja sitt bostadsbolag, men först efter att den borgerliga regeringen i fjor avskaffade den så kallade stopplagen som förbjöd utförsäljning av allmännyttiga bostadsbolag blev det möjligt för Lomma kommun att lägga ut LFAB till försäljning. Och intresset för att köpa det välskötta kommunala bolaget visade sig stort. 16 bostadsföretag hade lämnat in anbud. Men politikerna fastnade alltså för Stena.
 
− Det viktigaste är att köparen är en bra förvaltare med vilja och förmåga att vara en aktiv aktör på bostadsmarknaden i kommunen, sa Thomas Håkansson.
 
Christina Wessling, regionchef för Hyresgästföreningen, södra Skåne tycker att Lomma kommun gjort ett bra val.
 
-Min uppfattning är att Stena är en seriös fastighetsägare och har visat att de vill ägna sig åt långsiktig förvaltning av sina bostäder och det är viktigt ur hyresgästernas perspektiv, säger Christina Wessling.
 
Hon poängterar också att Stena Fastigheter visat att de också är beredda att ta ett socialt ansvar i de områden där de äger bostäder vilket hon anser är positivt.
 
I klartext innebär försäljningen att kommunen förväntar sig att Stena Fastigheter ska bygga nya hyresrätter i kommunen. Fast några sådana krav finns inte inskrivna i köpekontraktet, medgav Thomas Håkansson på den efterföljande presskonferensen.
 
För att försäkra sig om ett långsiktigt ägande har kommunen infört en klausul i kontraktet som gör det ekonomiskt kännbart för Stena att ombilda till bostadsrätter. Men det viktiga är inte kontraktsskrivningen enligt Thomas Håkansson utan förtroendet för Stena:
 
− Grunden är vår övertygelse, sa han.
 
Andra var mindre övertygade. Den socialdemokratiska oppositionen har hela tiden varit emot försäljningen.
 
− Detta är majoritetens beslut. Vi har tryckt på under processens gång för att det ska bli en seriös köpare, säger Filip Åkerberg, socialdemokratisk ersättare i fullmäktige och dessutom aktiv i den lokala hyresgästföreningen Lomma-Bjärred.
 
Han medger att några egentliga garantier att den nya ägaren inte ombildar till bostadsrätter är inget man kan ge från politiskt håll.
 
− Försäljningen innebär en utarmning, helt klart. Jag kan bara hoppas att vi har gjort ett bra val här, säger han.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.