HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stena kräver 27 procent i höjd hyra

Stockholm Ett 60-tal lägenheter på Pastellvägen i Johanneshov kan få en hyreshöjning på 27 procent. Nu befarar hyresgästföreningen att många fler kan drabbas i framtiden. 
Här på Pastellvägen 3 och 5 vill Stena höja hyran med 27 procent.

Orsaken till kravet på höjningen är en så kallad investeringsstimulans för byggande som beviljades fastigheten 2006. I grunden var det en kompensation som enligt hyresvärden villkorades med en tioårig reglering av maxhyran för lägenheterna.

Nu har de tio åren gått och därför vill Stena fastigheteter ”anpassa utgående hyresnivå till begärd hyresnivå som motsvarar relevant bruksvärdshyra”. En höjning motsvarande ungefär 27 procent från och med 1 augusti 2016, enligt hyresgästföreningen. Eller i rena tal; en höjning i månadshyra från 7860 kronor till 10 079 kronor för en trea på 63 kvadratmeter.

Läs ocksåAnalys: Uppslutning och irritation kring Hyresgästföreningen

Yasin Kayhan, förhandlare på hyresgästföreningen, säger att hyrorna visserligen ligger lågt och därför har motbudet hamnat i det nedre spannet mellan dagens normhyra på 1380 kronor och Stenas bud på 1750 kronor som de inte ruckar på.

Eftersom förhandlingen strandat kommer nu ärendet avgöras i hyresnämnden och det beslutet kan bli avgörande för fler hyresgäster som bor i fastigheter med samma hyresförutsättningar.

– Det här är det första som prövas. Får de igenom det kommer många andra att följa efter, säger Yasin Kayhan.

Läs ocksåOptimism kring Hyreskommissionen

I ett brev till hyresgästerna i de nu aktuella fastigheterna Pylonen 1 och Tornet 1 poängterar hyresgästföreningen att det är viktigt att inte betala den nya begärda hyran eller skriva under ett avtal om ny hyra. Då anses man ha gått med på hyran och då gäller den, även om hyresnämnden skulle besluta om en lägre hyra.

Stena fastigheter fick tre olika bidrag utbetalade för fastigheterna Pylonen 1 och Tornet 1. Drygt 8,2 miljoner kronor i investeringsstimulans. 3,6 miljoner i investeringsbidrag och utöver det beviljades även en statlig bostadssubvention. Stöd som gavs för att säkerställa rimliga boendekostnader.

Stena fastigheter vill inte lämna någon kommentar till Hem & Hyra.

Läs ocksåKommuner med få hyresrätter bygger mindre
Läs också "Äldre kvinnor drabbas hårdast av marknadshyror" Fastighetsägarna: "Vi står inför en annan värld"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.