Annons

Stena kräver 27 procent i höjd hyra

Stockholm Ett 60-tal lägenheter på Pastellvägen i Johanneshov kan få en hyreshöjning på 27 procent. Nu befarar hyresgästföreningen att många fler kan drabbas i framtiden. 
Här på Pastellvägen 3 och 5 vill Stena höja hyran med 27 procent.

Orsaken till kravet på höjningen är en så kallad investeringsstimulans för byggande som beviljades fastigheten 2006. I grunden var det en kompensation som enligt hyresvärden villkorades med en tioårig reglering av maxhyran för lägenheterna.

Nu har de tio åren gått och därför vill Stena fastigheteter ”anpassa utgående hyresnivå till begärd hyresnivå som motsvarar relevant bruksvärdshyra”. En höjning motsvarande ungefär 27 procent från och med 1 augusti 2016, enligt hyresgästföreningen. Eller i rena tal; en höjning i månadshyra från 7860 kronor till 10 079 kronor för en trea på 63 kvadratmeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Yasin Kayhan, förhandlare på hyresgästföreningen, säger att hyrorna visserligen ligger lågt och därför har motbudet hamnat i det nedre spannet mellan dagens normhyra på 1380 kronor och Stenas bud på 1750 kronor som de inte ruckar på.

Eftersom förhandlingen strandat kommer nu ärendet avgöras i hyresnämnden och det beslutet kan bli avgörande för fler hyresgäster som bor i fastigheter med samma hyresförutsättningar.

Annons

– Det här är det första som prövas. Får de igenom det kommer många andra att följa efter, säger Yasin Kayhan.

Läs ocksåMalins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt”Malin Dahlberg till vänster och sedlar till höger.

I ett brev till hyresgästerna i de nu aktuella fastigheterna Pylonen 1 och Tornet 1 poängterar hyresgästföreningen att det är viktigt att inte betala den nya begärda hyran eller skriva under ett avtal om ny hyra. Då anses man ha gått med på hyran och då gäller den, även om hyresnämnden skulle besluta om en lägre hyra.

Stena fastigheter fick tre olika bidrag utbetalade för fastigheterna Pylonen 1 och Tornet 1. Drygt 8,2 miljoner kronor i investeringsstimulans. 3,6 miljoner i investeringsbidrag och utöver det beviljades även en statlig bostadssubvention. Stöd som gavs för att säkerställa rimliga boendekostnader.

Annons

Stena fastigheter vill inte lämna någon kommentar till Hem & Hyra.

Läs ocksåBoende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”Sapko Sinai Kinesiska muren
Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Västsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.