Annons

Stenograferande ordförande avgår efter 35 år

Kalmar Elisabet Engqvist har bott i samma hyreslägenhet i 40 år och varit ordförande i den lokala hyresgästföreningen i 35 år. Dessutom stenograferar hon alla protokoll. Nu avgår hon som ordförande.
Elisabeth Engqvist avgår efter 35 år som ordförande.

Elisabet Engqvist, 75 år, har varit hyresgäst hos Mörbylånga Bostads AB ända sedan 1964. Först bodde hon i en liten etta som ung. Sedan blev det en tvåa. När sonen kom 1979 flyttade hon till en trea på 75 kvadratmeter. Sedan dess har hon blivit kvar där.

– Jag är en person som stannar länge, säger Elisabet och skrattar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Elisabet 1983 började som ordförande i södra Ölands lokala hyresgästförening, hade Hyresgästföreningen en betydligt mindre roll än idag. Lokalföreningarna kallades för kontaktkommittér. De saknade lokala ombudsmän eller förhandlare. Aktiviteter för hyresgästerna förekom nästan inte.

– Hyresgästerna var mer rättslösa då. Det har blivit så mycket bättre.

Mörbylånga Bostads AB är den enda kommunala värden på södra Öland. Elisabet har alltid haft en god relation till bostadsbolaget, trots att de för några år sedan hade tuffa förhandlingar om hyreskrav på 7 till 10 procent. 

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– En del tror att om man inte blir osams så har man inte haft en bra förhandling. Det tror inte jag. Förhandlingar handlar alltid om att ge och ta. 

Elisabet har gjort sig känd som en kunnig och engagerad föreningsmedarbetare, men också för att hon stenograferar alla protokoll och mötesanteckningar.

– Det lärde jag mig när jag gick handelsgymnasiet på 60-talet och det fungerar lika bra än idag.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Nu lämnar Elisabet över ordförandeskapet till Leif Linder. Men hon fortsätter som sekreterare och kassör i föreningen.

Annons

– Jag är en inbiten föreningsmänniska som tycker om att stötta och hjälpa andra människor.

Södra Ölands lokala hyresgästföreningen består idag av en stor styrelse med sju ordinarie och fyra suppleanter. Föreningen har 255 medlemmar.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.