Annons

Stenograferande ordförande avgår efter 35 år

Kalmar Elisabet Engqvist har bott i samma hyreslägenhet i 40 år och varit ordförande i den lokala hyresgästföreningen i 35 år. Dessutom stenograferar hon alla protokoll. Nu avgår hon som ordförande.
Elisabeth Engqvist avgår efter 35 år som ordförande.

Elisabet Engqvist, 75 år, har varit hyresgäst hos Mörbylånga Bostads AB ända sedan 1964. Först bodde hon i en liten etta som ung. Sedan blev det en tvåa. När sonen kom 1979 flyttade hon till en trea på 75 kvadratmeter. Sedan dess har hon blivit kvar där.

– Jag är en person som stannar länge, säger Elisabet och skrattar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

När Elisabet 1983 började som ordförande i södra Ölands lokala hyresgästförening, hade Hyresgästföreningen en betydligt mindre roll än idag. Lokalföreningarna kallades för kontaktkommittér. De saknade lokala ombudsmän eller förhandlare. Aktiviteter för hyresgästerna förekom nästan inte.

– Hyresgästerna var mer rättslösa då. Det har blivit så mycket bättre.

Mörbylånga Bostads AB är den enda kommunala värden på södra Öland. Elisabet har alltid haft en god relation till bostadsbolaget, trots att de för några år sedan hade tuffa förhandlingar om hyreskrav på 7 till 10 procent. 

Annons
Läs ocksåEfter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga”Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.

– En del tror att om man inte blir osams så har man inte haft en bra förhandling. Det tror inte jag. Förhandlingar handlar alltid om att ge och ta. 

Elisabet har gjort sig känd som en kunnig och engagerad föreningsmedarbetare, men också för att hon stenograferar alla protokoll och mötesanteckningar.

– Det lärde jag mig när jag gick handelsgymnasiet på 60-talet och det fungerar lika bra än idag.

Läs ocksåHyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvattenGabriel Mårtensson, Vara.

Nu lämnar Elisabet över ordförandeskapet till Leif Linder. Men hon fortsätter som sekreterare och kassör i föreningen.

Annons

– Jag är en inbiten föreningsmänniska som tycker om att stötta och hjälpa andra människor.

Södra Ölands lokala hyresgästföreningen består idag av en stor styrelse med sju ordinarie och fyra suppleanter. Föreningen har 255 medlemmar.

Läs också Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.