HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stenungsundshem tar över kommunal förvaltning

Stenungsund Stenungsundshem tar över den kommunala fastighetsförvaltningen. Men enligt vd är det inget problem att se vilka pengar som går vart. "Det är helt separata kärl" säger Ulf Lindén.
Foto: Gustaf Görfelt
Bostadsbolaget Stenungsundshem har fått flera nya ingenjörer och byggprojektledare. Tidigare arbetade de direkt för kommunen.

Byggprojektledare, drift- och energiingenjörer och andra tjänstemän har gått över från att vara anställda av kommunen till att arbeta för bostadsbolaget.

– Vi ansvarar för den dagliga driften och kommunen köper de tjänsterna av oss, säger Ulf Lindén, vd för Stenungsundshem.

Läs ocksåStenungsundshems vd får lämna sin post med omedelbar verkan

Bakgrunden är att kommunens fastighetschef sade upp sig för 1,5 år sedan. Samhällsbyggnadschefen Kristina Lindfors fick i uppdrag att utse en efterträdare.

– En kort tid innan hade vi fått i uppdrag av politikerna att se hur fastighetsförvaltningen och det kommunala bostadsbolaget kunde arbeta närmare varann. Vi började titta på det och det blev uppenbart att kommunen hade en organisation för byggande och Stenungsundshem hade en likadan, säger Kristina Lindfors.

Samtidigt upplevde både kommunen och bostadsbolaget att deras organisationer var lite för små för att kunna vara så professionella som man önskade. Det saknades resurser för att fylla alla funktioner som behövdes.

Läs ocksåVästsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

– Tanken uppstod: borde vi inte göra något ihop? Det är ju ändå skattebetalarnas pengar det handlar om, säger Kristina Lindfors.

Processen satte igång och vid årsskiftet gick byggprojektledarna över till Stenungsundshem. I början av oktober följde energi- och driftingenjörer efter. Ulf Lindén beskriver resulatet som en ömsesidig vinst.

– Vi märker redan stor skillnad. Vi är många fler som jobbar tillsammans, och det finns större kunskap i huset. Det är lättare när man bara kan gå ut i korridoren och fråga någon, säger han.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

I andra kommuner, till exempel i Öckerö, har man gjort en poäng av att dela upp bostads- och lokalförvaltning. Detta för att det ska vara tydligt vilka pengar som går vart. Men både Kristina Lindfors och Ulf Lindén menar att detta kommer att vara lätt att se trots den nya organisationen.

– Det har blivit ännu tydligare nu. Kommunen fortsätter äga husen och det ekonomiska ansvaret för fastigheterna ligger kvar hos kommunen själv, säger Ulf Lindén.

LÄS MER:

Öckerö får renodlat bostadsbolag

Läs också Efter låsningen – nu höjs hyrorna hos Stenungsundshem Förhandlingar i Stenungsund har kört fast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.