HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stiftelsen Östgötagården vill bryta med HUS

Uppsala Stiftelsen Östgötagården vill inte längre förhandla om hyrorna med Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder, HUS. Istället vill man sätta hyrorna själva.

Stiftelsen har ansökt om att säga upp förhandlingsförordningen för de 36 lägenheterna på Banérgatan i Uppsala. Göran Kjulsten, vd för stiftelsen, anser att lägenheterna har alldeles för låga hyror som det är idag. Enligt honom är det ungefär 30 procent dyrare att förvalta studentbostäder jämfört med vanliga lägenheter. Fastigheten på Banérgatan är från 1988 och byggdes inte som studentboende från början.

– Slitaget blir enormt i de här lägenheterna. Det bor ofta 4-5 personer i en fyra och så tillkommer pojk- och flickvänner, och alla ska duscha varje dag. Dessutom är det stor omsättning på studenterna, säger han.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Hyresgästföreningen har gjort en enkätundersökning bland hyresgästerna. Drygt hälften av hushållen har svarat och av dem vill samtliga att stiftelsen ska fortsätta förhandla om hyrorna med HUS.

Annons

– Det innebär en ökad trygghet för de boende att behålla förhandlingsordningen. Som organisation har Hyresgästföreningen en stor kompetens när det gäller hyressättning. Det blir också en jämnare hyresutveckling, säger Per Claesson på Hyresgästföreningen.

Stiftelsen Östgötagården har totalt 350 lägenheter i Uppsala.

Annons
Läs ocksåGrannarna satte stopp för monsterhöjningen - värden ville höja med 2000 kronor i månadenEn man i grön tröja och keps i förgrunden. I bakgrunden en kvinna som tittar ut genom ett fönster i ett rött hus.
Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.