Annons

Stockholmslägenheter blir studentboende i Linköping

Linköping Ryd får fler tillfälliga bostäder i moduler. Studentbostäder köper 28 lägenheter som nu kommer flyttas från Stockholm till Linköping.
Foto: Jenny Knutsson
De här modulbostäderna invigdes på Ryds allé i höstas och var då nybyggda. Nu har Studentbostäder köpt 28 begagnade modullägenheter som fraktas till Linköping från Stockholm.

Det är Stockholms Studentbostäder, SSSB, som har haft tillfälligt bygglov för de barackliknande modulhusen. Bygglovet har nu upphört att gälla och då ingen annan lämplig plats fanns valde bostadsstiftelsen att sälja modulerna. Köpare är kommunala Studentbostäder i Linköping.

– Vi fick en bra deal, säger Studentbostäders vd Simon Helmér.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”En bra deal” betyder i det här fallet 1,2 miljoner kronor.

I höstas uppförde bolaget 25 nya modullägenheter på en parkeringsplats vid Ryds allé. Även de begagnade som nu köps in hamnar i samma bostadsområde, men på Björnkärrsgatan. För att kunna genomföra detta får bolaget ett tillfälligt bygglov som måste förlängas vart femte år och kan gälla i totalt högst 15 år.

Annons

– De ska vara på plats i början av hösten, september eller oktober, säger Simon Helmér.

Läs ocksåLivias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betalaLivia Jönsson står bredvid en buss. Hon har långt hår.

Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på Kårservice i Linköping som tillvaratar studenternas intressen, tycker att modulerna är en bra lösning eftersom de kan vara på plats så snabbt.

– Sedan är det naturligtvis bättre med mer långsiktiga lösningar. Det här är inte billiga bostäder om man tänker på att de kan användas i max 15 år. Det är bättre att satsa på lägenheter som kan stå längre, det blir bättre ekonomi i det, säger hon.

Studentbostäder bygger också vanliga studentlägenheter. Förra veckan togs första spadtaget för 218 nya bostäder i stadsdelen Valla. Men de är inflyttningsklara först om ett och ett halvt år.

Annons
Läs ocksåTiia vill ge nyanlända grannar i kvarteret en bra start

Hur är standarden, med tanke på att bostäderna är i flyttbara baracker?

– Jag har varit inne och tittat och jag tycker inte att det är en barack egentligen. Inomhus känns det som vilken liten etta som helst, säger Annika Samuelsson.

Läs också Så höjs studenthyrorna i Östergötland Flera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad Allt fler studenter ratar korridoren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.