HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stora skillnader i ekonomisk styrka bland bostadsbolagen

Jönköping Visst kan det gå runt med stora lån. Men det gör att verksamheten står på svajiga ben. Hem & Hyra har kartlagt hur ekonomiskt starka kommunala bostadsbolag är.

När din hyra förhandlas kan nyckeltalet soliditet komma upp på bordet.

Låg soliditet betyder svag ekonomi och stora lån, vilket i sin tur kan försvåra investeringar och satsningar på underhåll. Och det kan bli ett argument för höjd hyra.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Å andra sidan, en hög soliditet betyder stark ekonomi, vilket gör det lättare för bolaget att satsa och stå pall för ekonomiska svängningar. Och är soliditeten rejäl kan det bli ett argument för att dämpa hyreshöjningar.

– En rimlig soliditet, beroende på bolagets förutsättningar, är mellan 10–25 procent, säger Dennis Nilsson, förhandlare hos Hyresgästföreningen Sydost.

Av de kartlagda bolagen har Lessebohus lägst soliditet. Ändå har det börjat vända, soliditeten har ökat lite jämfört med året innan och 2012 ser också bättre ut.

Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

– Vi kan inte slå oss för bröstet och tycka att vi gjort detta bra, verkligen inte. Målet är att vi ska ligga på runt 20 procent och vi har börjat amortera på våra skulder. Vi är på rätt väg, säger Håkan Bergström, vd Lessebohus.

Gislavedshus ligger på den nivå som Lessebohus eftersträvar.

Annons

– Vi har som mål att ha en soliditet på 20 procent och det har vi uppfyllt med råge. Vi jobbar inte medvetet för att höja soliditeten utan den ska ligga på 20 procent, säger Stanley Guldmyr, vd för Gislavedshus, och fortsätter:

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

– Det är en nivå som ger en solid grund att stå på. Det är ekonomiskt tryggt och hyresgästerna får en långsiktigt bra produkt.

Men Guldmyr vill inte snöa in på soliditeten.

– Soliditeten är inget självändamål. Vi jobbar för nöjda hyresgäster, att man trivs bra hos oss är viktigare än hög soliditet.

Även ägaren, Gislaveds kommun, gör sitt till.

– Vi har lyckan att ägaren inte plockar ut mer än lagen säger. Resten av vinsten får stanna i bolaget. Vi märker att på annat håll plockar man ut pengar till åtgärder som man kan fundera på om det verkligen är hyresgästerna som ska stå för det eller om det är skattekollektivet. Vi har lyckan att vår ägare låter oss sköta våra åtaganden, äsger Stanley Guldmyr.

I Hem & Hyras granskning ingår kommunala bostadsbolag med fler än 500 lägenheter i länen Kronoberg och Jönköping.

Annons

Så här stabilt är ditt bolag:

Upp till 10 procents soliditet:
Lessebohus: 3,8 procent
Järnbäraren: 4 procent
Habo bostäder: 7,8 procent
Vidingehem: 8,3 procent
Stiftelsen Kommunhus: 8,6 procent
Vaggeryd-Skillingaryds bostad: 8,6 procent

Mellan 10 och 20 procents soliditet:
Allbohus: 11,8 procent
Vätterhem: 12 procent
Witalabostäder: 12,5 procent
Linden i Nässjö: 15,2 procent
Hyresbostäder i Växjö: 15,7 procent
Ljungbybostäder: 15,7 procent
Grännahus: 16,8 procent
Uppvidingehus: 18,6 procent
Finnvedsbostäder: 18,8 procent
Eksjöbostäder: 19 procent

Över 20 procents soliditet:
Älmhultsbostäder: 20,4 procent
Tranåsbostäder: 21,8 procent
Gislavedshus: 23,3 procent
NKBO: 26 procent
Växjöhem: 29,9 procent

Källa: Bostadsbolagens årsredovisningar för 2011

Fakta: Ekonomisk styrka

Soliditet är ett nyckeltal som redovisas i årsredovisningen. Talet visar hur mycket av bolagets tillgångar som bolaget äger.

Är soliditeten 10 procent betyder det att 90 procent är belånade tillgångar. Ju högre soliditet desto stadigare står bolaget inför ekonomiska förändringar, så som räntehöjningar eller förlustår.

För hög soliditet är inte heller bra, då ger inte pengarna avkastning.

Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.