Annons

Studenter stördes av renovering – ersätts med en miljon

Örebro Studenterna vid Örebro Universitet uppmanades att stanna hemma och plugga under pandemin. Då satte två av deras hyresvärdar igång med stora och bullriga renoveringar. Sedan Hyresgästföreningen gått in och förhandlat ersätts studenterna nu med totalt en miljon.
Foto: Mattias Frödén
Charlotte Magnusson åkte hem till föräldrarna i Stockholm några gånger för att slippa undan oljudet från renoveringen. Hon är inte särskilt nöjd med den ersättning hon nu får från Svenska Studenthus.

Det hade knappast kunnat komma olägligare för studenterna på Tybblegatan när hyresvärden Svenska Studenthus plötsligt och utan förvarning satte igång med en ombyggnad modell större för att göra om de tidigare korridorköken till lägenheter.

Universitetet hade då med stöd av Folkhälsomyndigheten uppmanat studenterna att distansarbeta hemifrån för att minska risken för smittspridning av covid 19.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– De borrade från tidig morgon till sen kväll. Det var helt omöjligt att kunna jobba i det oväsendet, säger Alva Hammarstedt Ringmar, en av de drabbade.

När studenterna undrade varför ombyggnaden måste ske just när det var som allra mest olämpligt svarade deras hyresvärd att det är omöjligt att veta hur länge pandemin kommer att pågå och att det inte går att vänta ut den.

Alva Hammarstedt Ringmar försökte själv flytta för att komma till en lugnare och mer studievänlig miljö. Men Svenska Studenthus svarade då att uppsägningstiden på tre månader gällde trots den pågående ombyggnaden.

Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

– Och som fattig student kan man ju inte dra på sig dubbla hyror.

Örebrostudenterna startade en Facebookgrupp där de diskuterade vad de kunde göra åt situationen. Det ledde till uppmärksamhet i media.

Hyresgästföreningens ungdomsprojekt engagerade sig också i fallet och hjälpte studenterna att komma i kontakt med Hyresgästföreningens förhandlingsavdelning, som bestämde sig för att hjälpa till trots att det inte fanns så många medlemmar i husen.

Annons
Läs ocksåHyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter"

Det blev ett kollektivt ersättningsärende med en förhandling som resulterade i att de som bor i de 268 lägenheterna ersätts med 2 400 kronor, vilket motsvarar 40 procent av hyran under arbetsdagarna.

Totalt är det drygt en halv miljon som Svenska Studenthus nu får betala i ersättning för störningarna.

– Man får vara glad för att vi i alla fall fick någonting i kompensation, säger Alva Hammarstedt Ringmar.

Hennes granne Charlotte Magnusson är inte helt belåten med ersättningen från hyresvärden, med tanke på allt de fick utstå under de dryga tre månaderna renoveringen pågick.

– Minst en månadshyra (3 725 kronor) borde vi ha fått, men vad jag förstått av Hyresgästföreningen så kan det inte bli bättre än så här, säger hon.

Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson är dock nöjd med utfallet.

– Det här visar hur viktig Hyresgästföreningen kan vara när det gäller att fånga upp engagemang och dåliga boendevillkor och hur effektivt förhandlingssystemet kan vara för att ge ett bra konsumentskydd, säger han.

Av en ren slump sammanföll Svenska Studenthus ombyggnad med att fastighetsbolaget Asplunds av byggnadstekniska skäl tvingades byta fasad på sitt relativt nybyggda studentboende i samma område.

Annons

Även där agerade studenterna på sociala medier, vilket uppmärksammades av Hyresgästföreningens ungdomsprojekt.

Kontakterna som togs ledde till att det blev förhandlingar om ersättning även där.

– Det var mycket störande ljud under de fem månader bygget pågick. Dessutom var fastigheten inplastad, vilket innebar att hyresgästerna inte fick något dagsljus, säger Jonas Gabrielsson.

Förhandlingarna resulterade i att de cirka 100 berörda studenterna ersätts med 20 procent av hyran under femmånadersperioden, vilket är lika med en månadshyra på 5 000 kronor.

Totalbeloppet som hyresvärden ska betala ut blir även där cirka en halv miljon.

Totalt ersätts alltså Örebrostudenterna i området med en miljon kronor för de störningar som de tvingats leva med.

Läs också Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.