HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Största renoveringen hittills

Motala Hyresvärden Radiomasten i Motala har genomfört sitt mest omfattande renoveringsprojekt hittills. Ett 1930-talshus i centrum har fått en rejäl ansiktslyftning.

Det är huset i korsningen Poppelgatan-Bispmotalagatan som har renoverats under drygt ett års tid. Redan hösten 2015 påbörjades de utvändiga arbetena och huset har successivt fått nytt tak, ny fasad, nya fönster och balkonger.

Men även åtgärder som inte syns lika tydligt har genomförts, med nya avloppsstammar, vatten- och elledningar och ny ventilation. Lägenheterna har moderniserats, med nya kök och badrum.

Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.

– Det var 1937 års standard tidigare kan man säga, med låga bänkar i köken, berättar Madeleine Vendel från Radiomasten.

Hem & Hyra får en visning i den enda av de 14 lägenheterna som ännu är outhyrd. En fyra på 117 kvadratmeter med utsikt över kyrkan, Stadsparken och Vättern.

Kök, pigkammare och serveringsgång har slagits ihop till ett stort kök.

Annons
Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

– Det är jättesynd på ett sätt, men det går inte att bevara det gamla heller, för det är ingen som efterfrågar det i dag. Nuförtiden vill vi ha plats att duka upp långbord och umgås i köket, säger Madeleine Vendel.

Men Radiomasten vill ändå försöka bevara en del av 1930-talsatmosfären. Därför har fiskbensparketten fått vara kvar och det har till och med lagts ny sådan i vissa rum. Även de gamla innerdörrarna har bevarats.

Hyrorna ligger på nybyggnadsnivå. Just den här lägenheten kostar drygt 12 700 kronor i månaden. Två mindre lägenheter har slagits ihop till en stor.

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

– Då blir hyran därefter, säger Madeleine Vendel.

Annons

Hyresgästerna har varit evakuerade i ungefär ett halvår. Några har valt att bo kvar i sina evakueringslägenheter, medan andra flyttat tillbaka till det nyrenoverade huset.

– Vi har ombesörjt flytten och ordnat med nya bostäder för dem som vill det, säger Madeleine Vendel.

Läs också Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.