HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

19-åring döms för grov mordbrand i hyreshus i Flen

Södermanland Svea hovrätt har fastställt det fyraåriga fängelsestraffet för mannen som satte eld på sin lägenhet i Flen i fjol. Risken för att hans grannar hade kunnat skadas var mycket stor.
Foto: Jonnie Nord/Wikipedia Commons
Svea hovrätt gav kvinnan rätt att behålla kontraktet.

Det var på natten den 14 november förra året som 19-åringen tände eld på en madrass och en matta. En granne såg att det brann på mannens balkong och larmade räddningstjänsten.

När brandmännen kom till platsen var branden fullt utvecklad och hade börjat ta sig in i grannens lägenhet. Förloppet var mycket snabbt och hela huset hade brunnit ned om inte räddningstjänsten hade släckt branden.

Läs ocksåBrand i Leksand – oklart när drabbade kan flytta tillbakaBilden visar branden på avstånd. Eldslågor slår upp från huset.

Det fanns en överhängande risk för att grannarna hade kunnat komma till skada. Det handlade om minuter, konstaterade räddningsledaren under rättegången i Nyköpings tingsrätt.

I huset finns det tre trappuppgångar med totalt 22 lägenheter.

19-åringen har förklarat sitt beteende med att han agerade i ett inbillat nödvärn eftersom han trodde att djävulen var lös i Flen. Det resonemanget avfärdades av tingsrätten och nu även av Svea hovrätt. Något nödvärn var det alltså inte tal om.

Läs ocksåBättre i Flen men inte bra

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att den unge mannen har en psykisk problematik och att han har ett visst begåvningshandikapp. Till bilden hör också att han har vuxit upp under svåra och traumatiska förhållanden utomlands. Men 19-åringen lider inte av en allvarlig psykisk störning. Det gjorde han heller inte när han tände på i lägenheten. Sammantaget betyder det att det saknas förutsättningar för rättspsykiatrisk vård.

Svea hovrätt fastställer nu tingsrättens dom på fyra års fängelse för grov mordbrand och att mannen efter avtjänat straff ska utvisas ur landet. 19-åringen får tidigast återvända till Sverige i februari 2029.

Han ska dessutom betala 227 500 kronor i skadestånd till kommunala Flens Bostadsaktiebolag.

Läs ocksåNu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.
Läs också Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Bröderna Kopp vräks – lägenheter ska bli bröllopssviter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.