HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Strandat i Orsa

Orsa Kommunala Orsabostäder har strandat förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Parterna står långt ifrån varandra. Företaget vill höja hyrorna med hela 3,55 procent.
Förhandlingarna mellan Orsabostäder och Hyresgästföreningen om hyrorna för 2016 har strandat. Arkivfoto: LENA MATTSSON

– Det är tråkigt att de redan innan vi har hunnit påbörja förhandlingarna ordentligt väljer att stranda. Samtidigt ser vi att Orsabostäders yrkande är långt över det snitt som hittills har förhandlats fram. I Dalarnas län är den genomsnittliga hyreshöjningen 0,35 procent, säger Jan Dahlquist, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen. 

Som Hem & Hyra tidigare berättat har Hyresgästföreningen riktat stark kritik mot Orsabostäder redan när de presenterade sitt krav på hyreshöjning och förhandlarna ansåg också att underlaget var dåligt. 

Annons
Läs ocksåStrandad hyresförhandling avgörs i hyresnämnden

– Med det underlag som Orsabostäder nu har gett oss är kravet på hyreshöjning orimligt. Det finns inget som helst som visar på att Orsabostäder är i behov av den här hyreshöjningen. Bolaget själva redovisar att de skulle göra en vinst på 6 miljoner kronor utan en hyreshöjning trots att de räknar med alla eventuella kostnadshöjningar. Det finns helt enkelt inget behov av den hyreshöjningen de begär, säger Jan Dahlquist. 

Annons
Läs också Fastighetsägarna Syd strandar hyresförhandlingar för 12 600 lägenheter Göingehem kom med landets högsta yrkande – nu strandar de förhandlingen Francas hyra prövas i rätten I dag inleds rättsprocessen om 43 600 göteborgares hyror

Strandat i Orsa

Dalarna Orsabostäder har strandat årets hyresförhandlingar. Företaget har begärt en hyreshöjning på 3 procent.

Det blir alltså Hyresmarknadskommittén som får avgöra hur stor hyreshöjning Orsabostäders hyresgäster kommer att få. Hyresgästföreningens teamledare Marcus Kjellin tror inte att företaget kommer att få göra den höjning de yrkat på.

– Nej, jag har svårt att tro att HMK kommer att föreslå en så stor höjning. Orsabostäder har förhållandevis låga hyresnivåer trots att de har haft en snabb hyresutveckling de senaste åren. Men framförallt har de höga driftskostnader. Lösningen på det är inte att höja hyran utan att rationalisera och det kan ta ett par år.

Annons
Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.
Annons
Läs också Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.