Annons

Strid för sopnedkast fortsätter i hovrätten

Stockholm Hyresgästerna vill behålla sina sopnedkast, bostadsbolaget vill stänga. I två år har tvisten på Saltvägen i Hökarängen pågått. En enig hyresnämnd har nu beslutat att sopnedkasten ska stängas. Men hyresgästerna ger inte upp.

Sopnedkasten ska ersättas av sopskåp på gården. Det har hyresnämnden beslutat för fyra hus på Saltvägen i Hökarängen. Men hyresgästerna överklagar beslutet:

– Om man tittar på husen är det möjligen ett där det är olägenheter, men i övriga hus finns inga skäl för stängning, säger Leif Malmring, jurist på Hyresgästföreningen som företrätt hyresgästerna i hyrenämnden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det finns inte någon praxis i hovrätten, därför är ärendet fortsatt intressant, enligt Malmring.

Det var för två år sedan det kom ett brev till hyresgästerna att sopnedkasten skulle stängas.

Annons

Inger Jansson, som var aktiv i den lokala hyresgästföreningen, slängde sig på telefonen och begärde ett samråd med förvaltaren för bostadsbolaget Familjebostäder. Samrådet hölls, men redan samma morgon stängdes sopnedkasten tillfälligt.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

– Arbetsmiljöverket har krävt förbättringar. Men de har aldrig blivit av, konstaterar Inger Jansson.

På Saltvägen finns ett 100-tal lägenheter i fyra hus. Familjebostäder gick till hyresnämnden för att få stänga sopnedkasten. När hyresnämnden kom dit på besiktning var en fråga som diskuterades sopsäckarnas vikt. Hyresgästerna överraskade med att berätta att man kontrollvägt säckarna: av hundra säckar var det bara tre som vägde mer än gränsvärdet 15 kilo.

Annons

–Vi har hyrt med sopnedkast, säger Inger Jansson. Att stänga dem är en standardsänkning.

Läs ocksåSopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”En hyresvärd har inte rätt att utfärda sopböter. Om en hyresgäst vägrar betala måste värden gå till tingsrätten och bevisa anklagelsen innan det går att kräva några pengar.
Läs också Hon ser vad du slänger i soporna Du betalar det dyra sopslarvet - miljonbelopp varje år Badirkhan fick 800 kronor i sopböter för glömd kasse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.