Annons

Striden om överhyrorna fortsätter – nu sågas modellen som ger snabba pengar tillbaka

Nyheter Juristföretaget Orimlig hyra köper hyresgästers krav på återbetalning av överhyra och driver som ombud kraven i domstol. Men så kan man inte göra, det anser hyresnämnden i Stockholm. Nu ska Svea hovrätt ta upp fallet. ”Vi tror att hyresnämnden har fel”, säger Orimlig hyras grundare Alban Dautaj.
Orimlig hyra
Foto: Conny Pettersson

Det pågår en kamp om hyrespengar i svenska domstolar. En strid där både privatpersoner och företag drar i slantarna. Nu kan en pågående rättsprocess kopplat till en tvåa i Järfälla ändra spelreglerna.

I botten ligger en enkel princip:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Andrahandshyresgäster som betalar för mycket i hyra kan kräva tillbaka pengar via hyresnämnden. Så ser det svenska systemet ut. Det handlar om det som kallas överhyra eller ockerhyra och enskilda personer kan få tillbaka stora summor om de vinner.

Läs en längre guide här: Så får du tillbaka pengar

Orimlig hyra kräver tillbaka överhyror

På senare år har det även skapats en lukrativ marknad för företag som vill få en bit av kakan, alltså överhyrorna som går att kräva tillbaka. Juristföretaget Orimlig Hyra har varit banbrytande med sin affärsidé – att ta över andrahandshyresgästers krav på återbetalning för att sedan driva in skulden i hyresnämnden. Andrahandshyresgästerna får direkt runt 70 procent av värdet i fickan, i form av ett förskott, och Orimlig hyras vinst blir resten av överhyran som krävts tillbaka.

– Man kan slarvigt uttrycka det som att vi köper deras anspråk, så har företagets grundare Alban Dautaj tidigare beskrivit arbetet.

Annons
Alban Dautaj, vd för Orimlig hyra, står på en gata i Stockholm.
Alban Dautaj, vd för Orimlig hyra.

Hem & hyra har tidigare granskat företagets affärsidé som fått allt större genomslag. Under hösten medverkade juristerna i SVT:s Draknästet och planen är att expandera. Nu är hela modellen satt i gungning efter ett beslut från hyresnämnden i Stockholm.

Vad har hänt?

Orimlig hyra har som ombud för företaget Lawroura AB drivit återkrav riktat mot SB Properities. Det handlar om en tvåa i Järfälla och drygt 22 000 kronor.

Hyresnämnden i Stockholm har detaljgranskat fallet och kommit fram till att Orimlig hyra som ombud inte kan driva krav för kundens räkning. Detta eftersom de köpt kravet från Lawroura AB som i och med detta inte längre har rätt att ställa något krav.

– I det här konkreta fallet konstaterade hyresnämnden att bolaget som var sökande har överlåtit sin fordran till Orimlig hyra och att de [det sökande företaget] därmed inte har någon fordran kvar som kan göras gällande eftersom den är överlåten. På grund av det avslogs deras återbetalningskrav, säger Emma Cardell, hyresråd på Hyres- och arrendenämnden i Stockholm.

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Innebörden av beslutet kan förenklas så här: hyresnämnden har sågat Orimlig hyras sätt att arbeta i domstolen. Grundaren Alban Dautaj är inte speciellt oroad över konsekvenserna men har överklagat till Svea hovrätt.

Annons

– Ett beslut fattas i varje enskilt fall och om det skulle vara så som hyresnämnden har beskrivit så skriver vi bara om en mening i avtalet. Det här påverkar inte oss på något sätt. Det är klart att vi kommer att fortsätta hjälpa andrahandshyresgäster. Vi tror att hyresnämnden har fel, går mot hovrättens praxis och att de har missuppfattat omständigheterna, säger han.

Först efter årsskiftet kommer den högre instansen ta ställning i målet.

Granskning visade på brister med falska  krav

Orimlig Hyra har varit aktivt som företag under några års tid och är just nu inne i en expansiv fas. Målet är att driva 10 000 ärenden per år. Tidigare har det främst handlat om tvister mellan privatpersoner. Idag riktar företaget en stor del av sina ärenden i hyresnämnderna mot mellanhänder på hyresmarknaden som har tagit ut för mycket i hyra. Det handlar främst om Stockholm och i dagsläget ligger flera hundra fall och väntar på beslut i hyresnämnden.

Orimlig hyras verksamhet har tidigare drabbats av bakslag och utsatts för kritik från hyresgäster runt om i landet som mottagit falska krav på återbetalning och kallelser till domstol som saknat grund. Hem & Hyra kunde tidigare i år visa att detta hade sin förklaring i ett bedrägeri som riktats mot företaget som lurats att betala ut förskott. Granskningen visade att bristande kontroller hade öppnat upp för falska ansökningar om återbetalning och bedrägeriet utreds fortfarande av polisen.

Fakta: Bakgrunden till hyresstriden i Järfälla

Bakgrunden till målet är snårig men ser ut så här:

  • Nyttobostäder/Kronan Barkarby Fastighets AB äger fastigheten som ligger i Järfälla. Det finns inga förhandlade hyror i huset.
  • Företaget SB Properties är förstahandshyresgäst för en tvåa i huset och betalar enligt egen uppgift 12 000 kronor i månaden.
  • Företaget Lawroura AB har hyrt den i andra hand till en kostnad av 12 800 kronor i månaden. Det är detta företag som nu, med hjälp av Orimlig Hyra, har begärt tillbaka pengar. Enligt deras krav borde lägenheten ha kostat cirka 7 984 kronor i månaden.
Fakta: Återbetalning av hyra – så funkar det

Den som hyr ut fullt möblerat får som mest lägga på 15 procent, sett till förstahandshyran. Är lägenheten omöblerad ska hyran vara oförändrad. Den som hyr i andra hand och betalar för mycket kan i efterhand få tillbaka pengar. Man måste då vända sig till hyresnämnden inom tre månader från tidpunkten då man lämnat lägenheten. Det går som mest att få tillbaka överhyra för 24 månader bakåt i tiden.

Läs en längre guide här: Så får du tillbaka pengar

Det är alltid gratis att vända sig till hyresnämnden för att få sin sak prövad.

Detta går att göra på olika sätt:

  • Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få juridisk hjälp med att driva sitt återbetalningskrav.
  • Du kan själv räkna ut hur mycket du har rätt att få tillbaka och driva kravet på egen hand
  • Det går även att vända dig till privata jurister, som Orimlig hyra, som tar betalt för sina tjänster.

För att du ska kunna få tillbaka pengar är det viktigt att det finns bevis:

  • Ett andrahandskontrakt eller motsvarande som visar på ett hyresförhållande
  • Något som visar vad förstahandshyran ligger på, till exempel förstahandskontrakt eller avier.
  • Det måste även gå att visa vad andrahandshyresgästen faktiskt har betalat, genom exempelvis kvitton eller dokumentation av bank- eller swishöverföringar.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.