Annons

Rökte inomhus i nybyggd lägenhet – får chocknota på 142 000 kronor

Malmö Efter att ha slarvat med hyrorna blev 44-åringen vräkt från sin lägenhet. Då upptäckte bostadsbolaget skador som ska ha orsakats av nikotin från cigarretter. Nu jagas mannen med en stor skuld hängandes över sig.
Rökare
Foto: Pexels

Ännu en rökande hyresgäst drabbas av en hård ekonomisk smäll

För två år sedan tvingades mannen ge upp sin lägenhet, anledningen var en hyresskuld på några få tusenlappar och upprepat slarv med att betala i tid. 44-åringen hade haft hyreskontrakt i huset i några år och sedan det stod nybyggt. Hyresslarvet slutade med att kronofogden tömde tvårummaren som finns i Kirseberg i östra Malmö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När ägaren, kommunala MKB, efter tömningen inspekterade bostaden upptäckte de svåra skador som ska vara orsakade av inomhusrökning. Det handlar bland annat om väggar, lister, fönster och trädetaljer i inredningen som ska ha missfärgats av nikotin. I inspektionsprotokollet står det att väggarna är ”kraftigt gulnade” och inredning ”missfärgad” till följd av rökning. Rekommendationen blev en total sanering med nya vitvaror.

Rökare får chocknota
Bostadsbolagets bilder ska visa gulfärgade väggar, gula trädetaljer och missfärgat tak.

Hur 44-åringen ställer sig till rökanklagelserna är oklart. Det var ingen som lyckades få kontakt med honom inför domstolsprocessen och det finns uppgifter som pekar mot att han inte längre bor kvar i Sverige.

Nu har Malmö tingsrätt, i en tredskodom, slagit fast att mannen ska betala 159 000 kronor till MKB. Av detta är 142 000 kronor direkt kopplat till sanering av nikotin och en vattenskada på ett golv, resten är bland annat rättegångskostnader och hyrorna som fortfarande är obetalda.

Annons
Läs ocksåFimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Lägre acceptans idag för rökning i lägenhet

Antalet svenska rökare har minskat kraftigt sedan åttiotalet och takt med detta den allmänna acceptansen för rökning, speciellt inomhus. Det har blivit allt vanligare att hyresvärdar kräver ersättning för nikotinskador i lägenheter, även om det rent formellt är tillåtet att röka i de allra flesta hyreshus. Det rör sig främst om två scenarion:

Rökare som har bott i nyproduktion, som i det aktuella fallet i Malmö. Eftersom personerna har bott i nya lägenheter anser värdarna att det är lättare att peka på vilka skador som uppstått eftersom det bara bott ett fåtal, eller ingen, tidigare i bostaden. Enligt den logiken kan värden enklare rikta krav på pengar mot en enskild hyresgäst.

I andra fall handlar det om personer som under lång tid har bott och rökt i lägenheter. När de väl flyttar upptäcker värden stora skador och vill ha betalt för återställning. Det handlar ofta om äldre personer som börjad röka under en tid då inomhusrökning var mer socialt accepterad och vanligare än idag.

Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.

Hyresvärdar kräver rökare på pengar

Kommunala MKB i Malmö har tidigare drivit ett flertal liknande ärenden kopplat till nikotinskador i lägenheter efter inomhusrökning.

Annons

MKB, Malmös kommunala bostadsbolag

I fjor krävde MKB 70 000 kronor från en man i trettioårsåldern när han flyttade från bolagets hus i Oxie. En 45-årig kvinna tvingades betala 90 000 efter att bara ha bott ett år i lägenheten. Hon anklagades för att på den korta tiden ha orsakat svåra nikotinskador.

Rekordkravet, 415 000 kronor, ställde MKB mot en man hade bott och rökt i en lägenhet i tjugo år. Efter en förlikning slutade notan dock på 100 000 kronor.

Fakta: Du får röka inomhus men inte störa

Rökare

Du får röka inomhus, eller på balkongen, men inte störa grannarna och det är inte alltid tydligt var gränsen går.

Undantaget är hus med speciella regler som i så kallade allergihus.

Även om rökning i sig oftast är tillåtet kan rökare ändå bli skyldiga att betala för skador som uppstår och som klassas som onormalt slitage. Skadorna uppstår främst till följd av att nikotinet lägger sig som en fet hinna över inredningen.

Läs också Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.