Annons

Studenthyror höjs i Norrköping

Norrköping Drygt 800 studenter i Norrköping får höjda hyror i sommar. Från 1 juli höjer kommunägda Studentbo hyrorna med 1 procent.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Studentbo hyr ut cirka 820 studentbostäder i Norrköping.

Det står klart efter avslutade hyresförhandlingar mellan studentkåren och Studentbo, som hyr ut cirka 820 studentbostäder i Norrköping. 

Höjningen på 1 procent gäller från 1 juli, men träder i kraft först en månad senare då studenterna har hyresfritt under juni och juli. För en studentlägenhet med en månadshyra på cirka 3 300 kronor innebär höjningen cirka 30–40 kronor mer i månaden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi har försökt att hålla en rimlig nivå och som inte ger för stora sväningar mellan olika år, förklarar Lars Sandell, verksamhetsansvarig på Studentbo. 

För de boende i Dalkarlen, med 209 studentbostäder, tillkommer ytterligare en höjning med 20 kronor per lägenhet och månad. Orsaken är att hyresvärden rustar upp gården och bland annat sätter upp grindar för att förbättra säkerheten.

Annons

– Det har varit folk som rört sig där på kvällarna och gått in i soprummen och det har boende upplevt som lite otryggt, säger Lars Sandell.

Läs ocksåSvårt att få korridorer uthyrda - Studenter: "Sänk hyran"

Studentkåren är också nöjda med hyresöverenskommelsen. Även om hyreshöjningen  i Norrköping är något högre än grannstaden Linköping, där studenthyrorna höjs med 0,8 procent.

– Studentbostäder i Linköping har fler lägenheter och har en bättre ekonomi, det är en del av förklaringen, säger Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på Kårservice.

Annons
Läs också Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Så höjs studenthyrorna i Östergötland Studenterna får höjda hyror En tappad nyckel kan stå dig dyrt

Studenthyror höjs i Norrköping

Norrköping Hyrorna för studentlägenheter i Norrköping höjs med 1,5 procent inför hösttterminen. Det står klart efter avslutade förhandlingar mellan Studentbo och studentkåren.

Studentbo, ett dotterbolag till kommunägda Hyresbostäder, hade yrkat på en hyreshöjning med 1,8 procent i år, vilket motsvarade den höjning som blev förra året. Enligt bolaget är orsaken att kostnaderna har ökat för värme, vatten och sophantering.

Men när hyresförhandlingen avslutades med studentkåren kom de överens om en höjning på 1,5 procent. För de flesta hyresgäster innebär det mellan 50–70 kronor mer i månadshyra. Den nya hyran börjar gälla från den 1 juli, men träder i kraft i praktiken den 1 augusti, då juni och juli är hyresfria för många studenter.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi är nöjda med höjningen. Vi vill inte ha för stora svängningar när det gäller hyrorna utan önskar en mer jämn utveckling, säger Lars Sandell på Studentbo. 

Annons

En annan förändring som träder i kraft under hösten är att bostadsgarantin försvinner för studenterna i Norrköping från och med den 1 oktober. Istället kommer studenterna erbjudas möjlighet att få tag i en bostad via en bostadspool som drivs av studentkåren och som finansieras av kommunen och universitetet.

– Vid terminsstarten i höst så kommer garantin fortfarande att gälla, men sedan så försvinner den, förklarar Lars Sandell.

Annons
Läs ocksåSvårt att få korridorer uthyrda - Studenter: "Sänk hyran"

Hem & Hyra har sökt studentkåren för en kommentar men inte lyckats.

Läs också Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Så höjs studenthyrorna i Östergötland Studenterna får höjda hyror En tappad nyckel kan stå dig dyrt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.