HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Succé för nya Malvan

Landskrona Den 17 november öppnade Malvan sin nya matservering för hemlösa och personer som har det ekonomiskt tufft. – Det nya huset är kanon utbrister Malvagästen Karin Rydén.

Allt fler hittar till föreningen Malvans nya matsal på Artellerigatan 5 i Landskrona för att få i sig en bit mat och säga hej till kamraterna. Sedan år 2 000 har föreningen serverat mat i den gamla Venterminalen mitt emot kommunhuset, men i höstas fick de flytta. Terminalen skulle rivas för att ge plats åt hotell och nya bostäder. Karin Rydén är en trogen Malvagäst sedan några år tillbaka. Hon ger nya matsalen högsta betyg.

– Det nya huset är kanon. Lokalerna är ljusa och fräscha. Det är alltid god mat. Den sociala biten är viktig. Vi som kommer hit har alltid kul ihop och personalen är guld.

Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.

Om Malvan inte fanns hur skulle det påverka ditt liv? 

– Vi lever på min mans pension. Skulle vi behöva köpa in och laga all mat själva skulle vi få det riktigt tufft. Det finns många människor som har det dåligt ställt rent ekonomiskt. Många lever på socialbidrag och har det inte fett.

Annons

Malvan är en ideell förening som drivs av cirka 30 personer. Agneta Pragner har varit i aktiv i fyra år och hon är mer än nöjd med flytten.

Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

– Det har blivit helt sanslöst bra. Det är som att flytta från koja till slott. Venterminalen var nedgången och sliten. Kommunen har ordnat det här huset åt oss och betalar hyreskostnaderna. De har även renoverat lokalerna och köket. Det ska de ha en stor eloge för.

Malvan har öppet fyra dagar i veckan mellan 12-14. Då kommer det mellan 40-60 gäster och äter. Oftast serveras det husmanskost. Idag står valet mellan laxpudding och fiskgryta. Birgitta Lantz har varit aktiv på Malvan i tio år. Hon berättar att många av deras gäster är högutbildade men av olika orsaker har de hamnat mellan stolarna.

Annons

– Vi märker ju att samhället blivit hårdare de senaste åren. Bostadsmarknaden har blivit tuffare och folk har inga marginaler längre. Skilsmässa och arbetslöshet är vanliga orsaker till hemlöshet. Vi kan inte göra om livet för folk men vi kan ge dem ordentlig mat och medmänsklighet.

Läs ocksåNya härbärget - ett steg närmare ett lite mer ordnat liv
Läs också Trots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skydd Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.