Annons

Svajig statistik om bostadsköer

Dalarna Hyresgästföreningens undersökning Ett land fullt av bostadsköer rönte stor uppmärksamhet igår. Men statistiken svajar efter som många kommuner inte svarat på frågorna.

Dalarna utnämns i rapporten till det enda län i landet där det går att få en lägenhet på mindre än ett år via ett bostadsföretag eller en kommunal bostadskö. Men av Dalarnas 15 kommuner har bara tio svarat.

Kopparstaden, länets största kommunala bostadsföretag, har inte svarat och inte heller LudvikaHem, det tredje största kommunala bostadsföretaget, Hedemorabostäer, Säterbostäder och Vansbrohem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Drar ni inte för långtgående slutsatser av svaren när en tredjedel av kommunerna inte finns med, Jonas Hagetoft, kommunikatör på Hyresgästföreningen och ansvarig för rapporten?

– Jag tycker inte att vi drar några långtgående slutsatser för Dalarna. Vi skriver att de kortaste kötiderna återfinns i Dalarnas län, och det gäller såklart de som svarat. Det skulle vara näst intill omöjligt att redovisa varje avvikelse i  länen. Alternativet skulle vara att enbart redovisa den övergripande siffran för hela landet, men det skulle inte göra rapporten särskilt intressant. 

Borde ni inte tagit med att så många företag inte svarade?

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Visst har du rätt i att vi borde redovisat svarsfrekvensen. Det är en miss! Sveriges Radio begärde bortfallsanalysen och de  fick den. Detta för att det skulle passera deras statistik-gatekeeper, vilket det gjorde, säger Jonas Hagetoft.

Annons

I Gävleborgs län har enligt bilagan till rapporten sex av tio kommunala bostadsföretag svarat. Gavlegårdarna, ett av landets tio största kommunala bostadsföretag, har låtit bli att svara trots flera påminnelser liksom Faxeholmen i Söderhamn. Bollnäsbostäder och Hoforshus finns inte med på listan men ingår i resultaten enligt Jonas Hagetoft på Hyresgästföreningen:

– Troligen är det en tidigare version som hamnat i rapporten. Det kan också vara så att det blivit fel i Excelfilen. Företagsnamnen är inte ifyllda för samtliga svarsrader, vilket gör att de inte kommer med när man kopierar den kolumnen.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

I de övriga länen i Hyresgästföreningens regioner Mitt och Aros-Gävle har skiljer sig svarsbenägenheten mycket.

I Värmland har inte ens hälften av länets kommunala bostadsföretag svarat; åtta av 17 skickade inte uppgifter om kötid.

I Örebro län svarade drygt hälften, sju av länets tolv kommunala bostadsföretag.

Annons

I Södermanlands län finns nio kommunala bostadsföretag. Fem av dem svarade på Hyresgästföreningens frågor.

Uppsala län, som hör till de län där väntetiden på en lägenhet är som störst, har däremot nästan full svarsprocent; nio av de tio kommunala bostadsföretagen svarade.

Västmanland fick också nästan full pott; sex av sju företag svarade.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.