HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svalt intresse för att köpa loss hyresrätter i Trollhättan

Trollhättan Trots höga vinster vill Eidar i Trollhättan sälja 60 lägenheter. "Det krävs för att bekosta bolagets stora investeringar framöver", säger vd Urban Blom. Men hyresgästerna ställer sig tveksamma till erbjudandet att köpa.
Foto: Kajsa Wedberg
Karin Degrell tvekar om erbjudandet att köpa loss huset på Skogshöjden i Trollhättan. Hon stannar nog som hyresgäst.

Skogshöjden, som Eidar vill sälja, är ett hyresområde med friliggande hus och parhus. Karin Degrell är en av de, som hyr av Eidar och som nu fått erbjudande om att köpa. Hon och hennes familj har hyrt bostaden i åtta år och stortrivs. I dag betalar de cirka 8 500 i kallhyra för hyresrätten på 120 kvadratmeter.

– Först lät det som en dröm att vi skulle kunna köpa huset, men ju mer man tänker på det desto mer funderar vi över vad det egentligen innebär, säger Karin Degrell.

Läs ocksåAllians-nej till utförsäljning av Karlsborgsbostäder

I slutet av november hölls ett möte i området där nuvarande hyresgäster informerades om Eidars tankar. De boende hade många frågor, om allt från värdering av husen till vad som händer om en hyresgäst i ett parhus väljer att köpa och inte den andre.

Karin Degrell säger att frågorna var många, men svaren få. De som ville ha en värdering av sina hus erbjöds att gå till en buss och anmäla intresse och där en mäklare sedan gjorde hembesök.

– Man får inte glömma att vi erbjuds ett hus som är i stort behov av renovering, säger Karin Degrell, som ännu inte fått svar från mäklaren vad deras hus värderats till.

Läs också319 bostäder säljs till hyresgäster

Hon och hennes familj har i det närmaste tagit beslut om att inte köpa nu, bland annat på grund av att bostadsmarknaden är i gungning och det är oklart var huspriserna kommer att landa. Dessutom tycker hon att det är bekvämt att vara hyresgäst.

– Jag tror att vi bor kvar som hyresgäster och funderar att tag till. Eidar har sagt att de inte har bråttom att sälja och vi ska inte bli straffade för att vi inte väljer att köpa. Och vad jag hört har flera tänkt om och vill fortsätta att hyra istället för att köpa.

Eidar som vill sälja husen på Skogshöjden menar att det är ett område som är lämpligt, då det handlar om friliggande hus.

Läs ocksåHyresrätt dyrt för ensamboende, billigast för barnfamiljer

– Där ser vi en winwin-situation, säger Urban Blom, vd för Eidar. Med ett riktat erbjudande till dem som bor där, om de vill köpa sitt hus. Vill de inte köpa, bor de kvar med samma villkor som idag.

Orsaken till att Eidar vill sälja är att bolaget behöver pengar för kommande investeringar.

– Bolaget investerar drygt 700 miljoner per år under en treårsperiod, där mycket är nyproduktion men en stor andel är underhåll och renoveringar, säger Urban Blom.

Hyresgäster som vill köpa loss sina hus på Skogshöjden har fram till slutet av februari på sig att bestämma sig. Då ska en värdering vara klar för varje enskild intresserad köpare.

Läs också Hyreshöjningar i södra Norrland Radiotjänsts sena julklapp: En miljard kronor betalas tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.