Annons

Svårt bli av med strulig hyresgäst

Nyheter ​Uteblivna hyror, störda grannar och hyresgäster som vägrar att flytta ut. Att hyra ut i andra hand kan stå dig dyrt. Var sjätte person som hyr ut får problem, visar Hem & Hyras undersökning.
Tusentals hyresgäster hyr varje år ut sina lägenheter i andra hand. Det är vanligast att hyra ut sin bostad i de tre storstäderna och kvinnor hyr ut dubbelt så ofta som män, visar Hem & Hyras undersökning som omfattar 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen.
 
Oftast fungerar allt som det ska, men tyvärr inte för alla. Var sjätte person som hyrt ut i andra hand har stött på problem, visar undersökningen. Det handlar om andrahandshyresgäster som inte betalar hyran, stör grannarna eller förstör saker i lägenheten.
 
Men för en del stannar inte problemen där.
De senaste åren har det inträffat flera fall där andrahandshyresgästen vägrat att flytta när kontraktstiden gått ut.
 
Lägenhetsinnehavaren har helt enkelt inte släppts in i lägenheten utan har tvingats vända sig till Kronofogden för att få personen att flytta. Det är en lång process som kan ta flera månader om hyresgästen överklagar beslutet och vänder sig till domstol för att få saken prövad.
 
Att ta saken i egna händer och slänga ut hyresgästen och flytta in är inte att rekommendera. Du kan inte heller byta lås så länge tvisten inte är avgjord, eftersom du då riskerar att göra dig skyldig till hemfridsbrott.
 
P-G Nyström, jurist på Hyresgästföreningen, säger att den tidsödande processen är priset vi får betala för att bo i ett rättssäkert samhälle.
– Vid sådana här ärenden måste man gå den formella vägen och den tar ofta väldigt lång tid, säger han.
– Det krävs alltid ett domstolsutslag vid tvister, det går inte bara att vräka någon utan prövning.
 
Den som vill ha hjälp av Hyresgästföreningen för att bli av med sin andrahandshyresgäst kan glömma det. Vid tvister mellan hyresgäster har föreningen bestämt att hjälpa den som är hyresgäst i förhållandet, det vill säga den som hyr i andra hand.
Och det spelar ingen roll om du som hyr ut lägenheten är medlem eller inte.
 
Så kollar du hyresgästen:
Personnummer
Ring Skatteverket. Personnumret är nyckeln till allt du vill veta, börja där. Du behöver veta namn och helst nuvarande adress. Annars kan namn och ålder räcka långt, särskilt om personen har ett ovanligt namn.
 
Domar
Ring till tingsrätten på orten för att höra om personen varit dömd för något brott. Uppge personnummer. Det finns inget centralt register, utan du måste ta kontakt med tingsrätten på den ort där du misstänker att brott kan ha begåtts.
 
Skulder
Ring Kronofogden och fråga. Du måste veta personnumret på din blivande hyresgäst. Därefter kan du få ut uppgifter om till exempel betalningsanmärkningar och vräkningar.
 
Inkomst
Ring Skatteverket och Försäkringskassan. Observera tt du inte får reda på nuvarande inkomst, utan det gäller föregående taxeringsår.
 
Socialt liv
Är din hyresgäst värsta partiprissen? Har hon hund eller röker? Nästan hälften av Sveriges befolkning finns på Facebook. Chansen att din blivande hyresgäst finns där är stor.
 
Diverse info
Goggle är en ovärderlig källa till information. Alla hamnar vi i sökjättens nät, oavsett om vi vill det eller inte. Kanske har personen en blogg eller har figurerat i olika medier?

Annons
Fakta: Tänk på det här innan du hyr ut


Du måste ha värdens godkännande annars riskerar du att bli uppsagd. Om värden inte går med på en uthyrning av lägenheten kan du söka tillstånd hos hyresnämnden.
Du kan lägga på 10 till 15 procent på hyran om du hyr ut möblerat. Du har även rätt att ta betalt för el, tv-licens, parkering, internet med mera.
Det är en bra idé att avtala bort den så kallade besittningsrätten på lägenheten. Den som hyr i andra hand i mer än två år har annars ingen skyldighet att flytta om du vill ha tillgång till lägenheten igen (men har ingen rätt att ta över kontraktet). Blanketterna finns på hyresnämndens hemsida.
Skriv ett hyreskontrakt. Sådana finns att ladda ned på nätet. Vill du veta mer se till exempel:www.jagvillhabostad.nu.

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.