Annons

Svårt få hyresgästerna med på miljösatsningar

Örebro ​Tekniken är bättre än människan. För när bostadsbolagen vill bli miljövänliga är det inte alltid vi hyresgäster vill hänga med.

Bolagen lägger tillsammans hundratals miljoner kronor på miljösatsningar för att förbättra återvinningen i miljöstationerna och minska energi- och vattenförbrukning. Men det finns ett problem: hyresgästerna.– Det är svårt att få med dem. Och utan dem faller mycket. Det spelar ingen roll hur mycket ny teknik vi investerar i om vi inte får dem med på tåget, säger Anna Wadsten på Mimer.
I vissa fall räcker det till exempel med att en hyresgäst sorterar sina sopor fel för att allt i återvinningen ska vara förlorat.För att tvinga hyresgäster att bli mer miljömedvetna, går bolagen över till individuell mätning av vatten, el och ibland även tvätt. Först när det kostar, verkar vi villiga att förändra vanor och använda mindre vatten och el. I Karlstad sjönk förbrukningen av energi och vatten med cirka 30 procent när individuell mätning infördes.
– Alla ställer upp på miljöbudskapet, men därifrån till att gå med på att sänka värmen i egna lägenheten är det långt. Ingen vill drabbas själv, säger Fredrik Holm på Uppsalahem.
 
 

Annons
Annons
Fakta: Fakta

Hem & Hyra ställde sex frågor till sju bolags miljöansvariga: Gavlegårdarna i Gävle, Karlstadsbostads, Kommunfastigheter i Eskilstuna, Kopparstaden i Falun, Mimer i Västerås, Uppsalahem och Örebrobostäder.

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut" Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.