Annons

Svartlistad hyresvärd får böta 75 000

Östermalm En värd på Östermalm tvingas böta 75 000 kronor för att ha misskött sitt hyreshus under flera år. Värden finns sedan 2016 med på Hem & Hyras svarta lista på grund av brister i Stockholmsfastigheten och att en fastighet i Kalmar står under tvångsförvaltning.

Fönsterna i Östermalmslägenheten är i så dåligt skick att en fönsterputsare vägrade öppna dem eftersom de riskerade att falla ut och ramla ner på gatan. Men de dåliga fönsterna är bara ett av många problem i fastigheten på Torstenssonsgatan 8-10 på Östermalm.

Att hyresvärden Christina Thomée har vägrat att åtgärda bristerna har nu lett till Hyresnämnden i Stockholm beslutat att hon ska betala vite på 75 000 kronor. Torbjörn Larsson, på Hyresgästföreningen region Stockholm som företräder en av hyresgästerna säger att det är ett ovanligt beslut.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

–Jag har hållit på med det här sedan 90-talet och har aldrig varit med att det gått så här långt och vite dömts ut, säger han.

Huset har haft brister i flera år och i maj 2016 beslutade Hyresnämnden att värden skulle åtgärda en rad brister i en lägenhet, bland annat byta golvmatta i kök, måla om, lagning och tätning av balkongdörr så den kan stängas utan problem och vatten rinner in.

Annons

Bristerna skulle varit åtgärdade i oktober 2016, men än i dag har inget skett. Den 29 september 2017 hölls ett nytt möte där värden fick fram till 6:e oktober i år på sig att komma in med en handlingsplan, men ingen kom och nämnden dömde ut vitet den 19 oktober.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Hyresvärdens förvaltare, Björn Bergenstråhle, vill inte kommentera varför det dröjt så länge med att åtgärda bristerna och vet inte om de kommer att överklaga beslutet till hovrätten.

– Jag är förvånad över hyresnämndens beslut och nu har jag skrivit en handlingsplan, vi startar renovering nästa vecka. Jag tycker det hade varit bättre att vi lagt 75 000 kronor på att renovera lägenheterna än att betala vite, säger han.

Annons

Sedan maj 2016 finns Christina Thomée med på Hem & Hyras svarta lista på grund av att hon fått åtgärdsföreläggande att rätta till brister i fastigheten på Östermalm och att en fastighet i Kalmar tvångsförvaltas.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.
Läs också Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret" Mögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.