Annons

Svenska kyrkan protesterar mot hyreshöjningar

Uppsala Renoveringarna på Kvarngärdet och Gränby har skapat oro bland hyresgästerna. Nu protesterar Svenska kyrkan i Uppsala mot de planerade hyreshöjningarna.

Om några månader tänker bostadsbolaget Rikshem dra igång omfattande renoveringar av fastigheterna i Gränby i Uppsala. I samband med det vill man höja hyrorna på uppemot 43 procent. Även på Norra Kvarngärdet vill Stena Fastigheter höja hyrorna med 50 procent efter renoveringar. Planerna har lett till oro bland hyresgästerna, många av dem är rädda för att de blir tvungna att flytta från området.

Nu reagerar diakoner som jobbar inom Svenska kyrkan i Uppsala på de chockartade hyreshöjningarna. I brevet till kommunfullmäktiges ordförande Fredrik Ahlstedt frågar de sig vilka åtgärder kommunen tänker vidta för att alla typer av människor ska kunna bo i centrala Uppsala, även de som inte har så stora ekonomiska tillgångar.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

De beskriver hur de i sitt arbete ofta möter hyresgäster som visar oro inför framtiden.  Ofta har de valt att bo på Kvarngärdet eller i Gränby på grund av den förhållandevis låga hyran. Om hyran höjs markant har de troligtvis inte råd att bo kvar.
”Vi följer utvecklingen med stor oro och undrar hur Uppsala kommun reagerar på att boendestrukturen i dessa områden radikalt kan förändras under de närmaste åren eftersom de nya hyrorna vida överstiger bärkraften hos många av de nuvarande hyresgästerna”, skriver diakonerna i brevet.

I torsdags drog ett möte om de planerade renoveringarna och hyreshöjningarna i Gränby fulla hus till Gränbyskolans aula. Mötes arrangerades av Hyresgästföreningen, på plats fanns även en representant från Rikshem och Uppsalapolitiker. Stämningen bland hyresgästerna var upprörd och många ville ha svar på vad som händer fram över.

Annons
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.