HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sveriges Allmännytta sågar Hyresgästföreningens rapport

Skåne Förra veckan konstaterade Hyresgästföreningen i en rapport att fastighetsägarna är överkompenserade ekonomiskt. Nu går Sveriges Allmännytta till motattack och sågar rapporten.
Foto: Sabo/Gry Ellebjerg
Houman Sayedi är expert på hyror och förhandlingar vid Sveriges Allmännytta. Han är kritisk till Hyresgästföreningens rapport.

Förra veckan släppte Hyresgästföreningen region norra Skåne rapporten ”Ett lönsamt år för fastighetsägarna”. I den utvärderas de tre senaste årens hyresförhandlingar (2016, 2017 samt 2018) i regionen. Kärnan i Hyresgästföreningens slutsats är att hyreshöjningarna täcker fastighetsägarnas kostnader med god marginal.

Houman Sayedi är expert på hyror och förhandlingar vid Sveriges Allmännytta. Det är en bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga bostadsföretag i Sverige. Han delar inte Hyresgästföreningens uppfattning.

Läs ocksåHyresgästföreningen synar spelet vid förhandlingsbordet

– Vi håller inte med Hyresgästföreningen. Vi tycker inte att det är långsiktigt att fokusera på ett års resultaträkningar i taget. Om räntorna går upp med till exempel en procent får vi dramatiska kostnadsökningar på våra finansiella poster.
– Dessutom behöver många av Sveriges Allmännyttans medlemmar medel för att kunna rusta upp sitt äldre bestånd.

Sammanfattningsvis är Sveriges Allmännytta kritisk till:

● att Hyresgästföreningen blandar ihop den årliga hyresjusteringen med andra hyresjusteringar som exempelvis sker vid standardförbättringar under ett år,

Annons
Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

● att Hyresgästföreningen fortfarande utgår ifrån att bostadsbolagen ska gå med plus minus noll – trots att systemet med självkostnadspris togs bort 2011,

● att Hyresgästföreningen gör allt för stora skillnader på ett allmännyttigt och ett privat fastighetsbolag,

● att hyresvärdarna straffas ekonomiskt för att de gjort en rad energieffektiviserande åtgärder som resulterat i lägre förbrukning.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Hyresgästföreningen räknar med att hyresuppgörelser för 2020 blir lägre än årets. Allmännyttans Houman Sayedi vill inte gå ut med en önskad procentsats och menar att det är upp till de lokala förhandlingarna att komma fram till.

Annons

– Vilka procentsatser som kommer att yrkas måste avgöras lokalt från bolag till bolag. Sen är det är upp till parterna att komma överens. Hela ambitionen med förhandlingen går ju ut på att parterna ska komma överens.

Rapporten ”Ett lönsamt år för fastighetsägarna” visar bland annat att bostadsbolagens kostnader för taxehöjningar gällande vatten, värme och sophämtning har minskat. Rapporten visar även att driftnettot, det som återstod av hyresintäkterna efter att drift och underhåll var betalt, ökade förra året med 3,6 procent hos allmännyttan och 7,1 procent hos de privata bolagen.

Fakta: Hyresgästföreningen region Norra Skåne

Hyresgästföreningen region norra Skåne består av 24 kommuner varav 4 i södra Halland och 20 i norra Skåne: Falkenberg, Hylte, Halmstad, Laholm, Båstad, Ängelholm, Höganäs, Åstorp, Örkelljunga, Eslöv, Perstorp, Klippan, Svalöv, Helsingborg, Landskrona, Kävlinge, Bjuv, Kristianstad, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby, Bromölla och Östra Göinge.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.