Annons

Sverigeturné mot marknadshyror

Linköping Hyresgästföreningen höjer rösten mot marknadshyror inför valet. Som ett led i en pågående kampanj har förbundsordförande Marie Linder gett sig ut på Sverigeturné. I dag besökte hon Linköping.
Foto: Jakob Kindesjö
Marie Linder kom till Linköping för att berätta varför Hyresgästföreningen tycker att marknadshyror är en dålig idé.

— Jag har dragit i gång en resa som började tidigare i dag i Kungsträdgården i Stockholm där vi delade ut vykort. Jag ska försöka ta mig runt i landet den närmaste tiden, berättar Marie Linder.

Just nu pågår Linköpings stadsfest och inom ramen för den hålls också seniorfestivalen i Trädgårdsföreningen. Den vänder sig främst till personer som har fyllt 55 år. Från scenen höll Marie Linder och Hyresgästföreningens regionordförande i Sydost, Björn Johansson, en dialog kring de frågor som föreningen tycker är viktigast i valrörelsen. Framför allt handlar det om att slå vakt om dagens hyressättningssystem. Föreningen varnar för att det finns partier som vill se en friare hyressättning och vill uppmärksamma de konsekvenser som man menar att det skulle få.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Om vi skulle införa marknadshyror så skulle vi få stöpa om vår bostadspolitik som vi har haft sedan andra världskriget. Vi har ju haft en valfrihetsmodell att man ska kunna välja upplåtelseform och dessutom har vi sett till att vi som hyresgäster får vara med och förhandla hyrorna, säger Marie Linder.

Hyresgästföreningen har låtit konsulter räkna på vad en friare hyressättning skulle kunna få för konsekvenser.

Annons

— Det som skulle inträffa om man införde marknadshyror, det är att hyrorna skulle stiga med mellan 30 och 80 procent beroende på var man finns i landet, menar Marie Linder.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Bland förespråkarna nämns ofta argumentet att det skulle stimulera bostadsbyggandet. Men det håller hon inte med om.

— Det finns ju länder som har marknadshyror och det finns inga bevis på att det byggs fler bostäder när man inför marknadshyror.

Annons

Andra orter som kommer att få besök under Marie Linders Sverigeturné är bland annat Flen, Västerås och Kiruna.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
Val 2018: Marknadshyror
Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.