Annons

Täby tar tillbaka beslut om rivning

Täby Den planerade rivningen av Bananhuset i Täby kommer troligen att kantas av en lång rad överklaganden. Det första är klart – med hyresgästerna som segrare.
Foto: Cecilia Landmark
Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec upplyste om att hyresgästens besittningsskydd är omfattande.

I november kom beskedet att Bananhuset i Roslags Näsby ska rivas. Beslutet fattas av kommunstyrelsen i Täby, utifrån ett tjänsteutlåtande som konstaterar att grundförhållandena är dåliga och att huset riskerar att få sättningar under byggnationen av ett nytt kvarter på platsen. 

En av hyresgästerna överklagade beslutet till förvaltningsrätten. ”Rivning av fastigheten Blåklinten 1 skall prövas i form av den att kommunstyrelselsen har tagit ett beslut som denne inte kan anses ha befogenhet att ta” skriver han i sin begäran om laglighetsprövning. Han får svar av Täbys kommunjurist, som skriver i ett yttrande:

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

”I detta fall – när det kan ha uppstått missuppfattning om vad som egentligen har beslutats i samband med ramavtalen – kan ett beslut  av fullmäktige undanröja osäkerheten härom. Därav planeras att kommunstyrelsen 2016-02-01 upphäver nu överklagat beslut och att frågan istället hänskjuts till kommunfullmäktige för beslut.” 

När – eller kanske om – kommunstyrelsen upphäver beslutet kommer överklagadet dras tillbaka. Då finns inte längre något rivningsbeslut. 

Annons

Vid gårdagens informationsmöte upplyste Hyresgästföreningens chef för juridiska enheten Zeljko Kranjec om rättigheterna.

Läs ocksåHyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

– Hyresgästens besittningsskydd är starkt. Även om ni får en uppsägning innebär inte det att ni måste flytta. För att den ska gälla behövs ett beslut i hyresnämnden och då ska flera saker vara uppfyllda. Det måste finnas ett rivningslov och ni ska ha blivit erbjudna en likvärdig lägenhet, bland annat. Ett beslut där kan sedan överklagas till Svea hovrätt. Det är helt gratis och som medlem i Hyresgästföreningen får du en jurist som följer dig hela vägen, sa han.

Kommunen har aviserat att man vill träffa var och en och delat ut listor, vilket flera av de 30-talet hyresgäster som deltog på mötet tyckte verkade tvivelaktigt. 

Annons

– Det är inte ett seriöst sätt att kommunicera med er. Men ett möte kan vara ett tillfälle för er att föra fram krav på förvaltningen och också berätta om era önskemål i boendet. Men skriv inte på någonting utan att först stämma av med en jurist, sa Zeljko Kranjec och uppmanade alla att sprida information emellan sig.

Läs ocksåLennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flyttaDet har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.
Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.