Annons

Tappra protester i snöovädret mot höga hyreshöjningar

Stockholm "Sänk hyran 2024", "Bygg flera fyror med lägre hyror". Trots ruskigt snöoväder samlades drygt 100 personer utanför Stadshuset för att protestera mot allmännyttans rekordhöga förslag på hyreshöjningar. Bakom manifestationen står Stockholms tio hyresgästföreningar.
Demonstration mot hyreshöjningar man i snöoväder
Foto: Linda Dahlin
Mohamed Hagi Farah, hyresgäst i Rinkeby, var en av dem som kom och protesterade mot hyreshöjningar.

Enligt tradition uppvaktar Stockholms stads tio hyresgästföreningar politikerna i Stadshuset inför budgetfullmäktige. I år blev det i form av en demonstration mot allmännyttans förslag på hyreshöjningar. Till nästa år vill de kommunala bostadsbolagen i Stockholm höja hyrorna med 7,8 procent. 

”Måste ta sitt ansvar”

Hyresgästföreningarna vill att politikerna ska ta sitt ansvar och stoppa de höga höjningarna som de kommunala bostadsbolagen yrkat på och säkerställa rimliga hyror.

I budgetförslaget för 2024 har finansborgarrådet framfört bland annat att Stockholm ska vara en stad där vanliga människor har råd att bo.

Demonstration utanför stadshuset i Stockholm
Mellan 100 och 150 personer trotsade ovädret och slöt upp utanför Stadshuset.

– Det är vi som bor i hyresrätter ute i förorterna som drabbas hårdast. Vi trodde att hyrorna skulle sänkas, men så blir det inte. Allmännyttan vill höja med nästan 8 procent och Fastighetsägarna vill höja med 12 procent, det är katastrof, säger rinkebybon och hyresgästen Mohamed Hagi Farah, som var på plats.

Annons

”Folk börjar bli nervösa”

– Folk börjar bli nervösa, många är oroliga för att mista jobben i och med lågkonjunkturen och då blir det ännu svårare att klara hyrorna. Förut jobbade alla men nu under hösten har fler blivit arbetslösa, många jobbar inom servicebranschen och har nu blivit av med jobben, säger han.

demonstration utanför stadshuset

Trots det ruskiga vädret kom drygt 100 personer för att protestera på onsdagseftermiddagen.

Vindstyrka på 15 m/s

– Vi var glatt förvånade över att så många tappra kom. Men trummorna värmde upp och sen var det god stämning och talkörer som peppade. Tror att vi blev minst 100 personer, kanske till och med 150. De som kom tyckte det var så angeläget och var så oroliga över allmännyttans krav att de trotsade snöfall och vindstyrka på 15 m/s, säger Ylva Fernvall, vice ordförande, Hyresgästföreningen Östermalm.

Annons
Demonstration utanför stadshuset i Stockholm
Petra Valej var en av många hyresgäster på plats utanför Stadshuset i onsdags.

Petra Valej är hyresgäst hos en privatvärd men kom till manifestationen i solidaritet för alla som bor i allmännyttans lägenheter.

– Jag är ensamstående och multisjuk och kommer så klart att få det tufft med en hyreshöjning, men jag är mer orolig för alla andra som har det svårt. Jag är här för att manifestera allas rätt till att bo, säger hon.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka Ny hyreshöjning i Ale – tredje högsta i Västra Götaland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.