Annons

Tidningsstöd gav mångmiljonvinst

Gävleborg 1994 var Arbetarbladet i Gävle på fallrepet. Lokala fackföreningar och Hyresgästföreningen ställde upp med ekonomiskt stöd. Det visade sig bli en vinstaffär i mångmiljonklassen.
Hyresgästföreningen satsade 250 000 kronor i Arbetarbladet 1994. 2012 fick de 6,75 miljoner kronor tillbaka. Foto: LENA MATTSSON

När den socialdemokratiska tidningen Arbetarbladets ekonomi var körd i botten i mitten av 1990-talet bestämde sig lokala fackföreningar och Hyresgästföreningen för att ställa upp.

– Vi såg oss som en del av arbetarrörelsen och stöttade tidningen med 250 000 kronor. Vi trodde aldrig att vi skulle se röken av pengarna igen, säger Bertil Mattsson, ekonomichef i dåvarande Hyresgästföreningen i Gävleborgs län.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men för två år sedan köptes Arbetarbladet upp av mediekoncernen Mittmedia och Hyresgästföreningen valde då att ta ut sin andel som nu visade sig vara värd nära sju miljoner kronor!

Annons

Det fanns, enligt en artikel i Arbetarbladet för ett par veckor sedan, planer på att alla som stöttat tidningen skulle låta bli att ta ut pengarna och istället låta dem gå till att finansiera en S-märkt tankesmedja men bland andra Hyresgästföreningen valde att ta ut sina pengar istället.

Eftersom Hyresgästföreningen i Gävleborg inte längre finns som juridisk person tillföll pengarna regionen när de betalades ut och de ska nu tillsammans med outnyttjade fritidsmedel läggas i en ”folkrörelsefond”.
Målet är att det formella beslutet om hur fonden, som allt som allt består av runt 12 miljoner kronor, ska fungera ska tas av regionstyrelsen i februari.

Annons
Läs ocksåMånga betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningenJulia Lagerman på en grönskande innergård under ett träd. Julia protesterade och slapp flytträkning

– Pengarna ska inte ingå i den ordinarie verksamheten utan användas till extraordinära projekt, det kan vara nya vinklar på medlemsrekrytering, satsningar på barn och ungdomar i områden där Hyresgästföreningen inte finns i dag och andra sociala projekt som läxläsning och konstprojekt, säger regionordförande Torbjörn Rönnkvist.

Läs också Hyresgäster reagerar mot chockhöjda hyror i slitna hus Tierpsbyggens hyror klara Fortsatt låga hyreshöjningar 2017 Projekt med kritiserade vinstpengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.