Annons

Tio år i kö för lägenheti centrala Halmstad

Halmstad Vill du ha en lägenhet i centrala Halmstad? Då kan du få köa i tio år. Snabbare går det i Andersberg, där kan du få en på tre.

Allra längst kötid behöver du om du vill flytta in i en av HFAB:s lägenheter i Söndrum, på väg mot Tylösand. Där ska man ha stått i kön i över 12 år. Det framgår av det kommunala bostadsbolagets affärsplan för 2012 som sammanställer medelpoängen per uthyrd lägenhet (en poäng är en dag i kö eller boendetid).

– Men det är lite vanskligt att titta på statistiken och säga att det till exempel tar tio år. Man får ju ofta ett erbjudande mycket tidigare än så och tackar nej för att vänta in ett erbjudande som man hellre vill ha, säger Anders Thorén, affärsutvecklings- och kommunikationschef på HFAB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vid årsskiftet stod totalt 63 400 personer i bostadskön, varav cirka en tredjedel var aktivt sökande. Sedan 2009 har kön minskat med cirka 12 000.
– Jag kan bara konstatera att den har minskat, det kan bero på flera olika saker. Om vi tittar på aktivt sökande så har trycket inte minskat, tvärtom i så fall, säger Anders Thorén.

Annons

På varje lägenhet är det i genomsnitt 59 sökandet. Att jämföra med exempelvis Helsingborgshem som i början av året hade 87. HFAB har nu flera projekt på gång i staden.
– Vi har inte byggt några stora volymer på länge men går nu in i en expansiv byggperiod, vilket är ett sätt att försöka minska trycket.

Flest sökande har Centrum, Linehed, Vallås, centralt öster och Andersberg. Minst sökande har Kvibille, Harplinge och Eldsberga/Tönnersjö.

Annons
Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

– Det behöver inte betyda att intresset är mindre där vi har få lägenheter, men som är svåra att få av den anledningen. Samtidigt har vi stora områden som Vallås och Andersberg, där är det större chans att få lägenhet vilket många är medvetna om, säger Anders Thorén.

Läs också Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.