Annons

Toppbesöket i Gällivare är över

Gällivare ​Nu har förbundsordförande Barbro Engman klivit på planet och är på väg mot Stockholm. Thage Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen i Gällivare är mycket nöjd efter besöket. – Det känns bra att våra frågor nu har lyfts till förbundsnivå, säger Johansson.
I Malmberget råder det ett moment tjugotvåläge. Gruvan måste få expandera för att arbetstillfällen ska kunna bevaras och samhället ska kunna överleva. Detta innebär att byggnader kommer att rivas i Malmberget och nya dyrare fastigheter byggs i Gällivare.
Barbro Engman och Per- Gunnar Nyström har i dag träffat både representanter från gruvbolagets egna fastighetsbolag FAB och kommunens politiker. Med på mötet var även Esa Norojärvi, ordförande i Hyresgästföreningen region Norrland.
– Det har varit en mycket givande dag. Nu har vi fått en bättre insikt i vad det hela gäller. Jag har i dag  för första gången fått höra talas om mellanlandningsboende, säger Norojärvi.
Mellanboende är ett kontraktlöst boende där människor får bo tills ett ersättningsboende har ordnats. Något som Norojärvi inte såg så positivt på.
– Att hyra sitt boende under sådana förhållanden är inte bra. Hyresgästen har då inga rättigheter utan fastighetsägaren kan då själv bestämma när hyresgästen måste flytta, säger Norojärvi.
Region Norrland har nu ett mycket viktigt arbete framför sig.
– Ja, vi måste se till att hjälpa våra medlemmar som är oroliga över vad som ska hända med deras boende. Vi måste se till att vi håller oss informerade så att vi kan informera hyresgästerna om vad som är på gång, säger Norojärvi. 
 
Thage Johansson hoppas nu på att ett politiskt fokus ska läggas på hyresgästernas bostadsproblematik i Malmberget.
– Det har varit rätt mycket fokus kring villaägarna här i Malmberget, så nu hoppas jag att det är hyresgästernas tur att få en ärlig chans till ett bra boende till en rimlig kostnad, säger Thage Johansson.
 

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.