Annons

Toppchefer på Balder åtalas för grova insiderbrott

Göteborg Två höga chefer på fastighetsbolaget Balder åtalas för grovt insiderbrott. Totalt åtalas elva personer i härvan, varav flera anhöriga till de båda cheferna.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

De båda männen greps och anhölls i maj förra året, efter en gryningsrazzia mot Balders huvudkontor i Göteborg.

Fyra andra personer i männens närhet greps och anhölls samtidigt, men släpptes efter förhör.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Cheferna satt däremot häktade en månad innan de försattes på fri fot i slutet av juni 2020. Sedan dess har utredning pågått och nu åtalas totalt elva personer. Enligt tidningen Fastighetsvärlden arbetar sex av dem på Balder.

Balders huvudkontor på Parkgatan i Göteborg.

De båda åtalade cheferna har varit två av vd Erik Selins närmaste män. Den ene av dem lämnade dock sin post förra sommaren. Selin själv har hörts under utredningen men är inte misstänkt för något brott.

Det grova insiderbrottet som duon misstänks för ska ha begåtts den 10 januari 2020, vid ett ett lunchmöte mellan vd:arna för Balder och Collector, en nischbank som Balder är stor delägare i.

Läs ocksåVärdarna vill arbeta för ökad trygghet – men polisen varnar för hotellifieringen: ”Dubbelmoral”

Enligt åtalet har personer i Balders ledning då fått ta del av insiderinformation om Collector. Omedelbart efteråt har stora försäljningar av aktier i Collector skett. Informationen ska även ha spridits till familj och vänner, som också sålde av aktier.

Annons

– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018–2020, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Det sista tillfället då insiderbrott misstänks ha begåtts var i april 2020, en månad innan Ekobrottsmyndighetens tillslag.

Läs ocksåKnark och stöldgods i rosa villan – vi fann ryska maffians brottscentral mitt i hyresområdetHär, i en villa mitt bland hyreshus i en Stockholmsförort, pågår grov brottslighet kopplad till rysk maffia.

Nu kräver åklagaren att stora summor som de elva personerna tjänat på affärerna ska beslagtas.

– Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.

Bevisen utgörs bland annat av sms och e-post. De båda cheferna nekar till brott.

Erik Selin, som själv stod åtalad så sent som i april i år, har tidigare sagt till Fastighetsvärlden att han blev ”oerhört förvånad” när duon greps.

Annons

– Jag har svårt att tro att de gjort något medvetet fel, jag har oerhört svårt att se det. Jättesvårt. Jag tycker ibland att de snarare är onödigt försiktiga. Men jag vet själv hur det är. Det är lätt att bli paranoid och trippelkolla saker så att det går rätt till, sade Erik Selin då till Fastighetsvärlden.

UPPDATERING: Den 1 juni 2022 dömdes de båda cheferna till 1,5 år respektive 1 år och tre månaders fängelse för bland annat grovt insiderbrott. De övriga nio personerna dömdes till villkorlig dom för insiderbrott av normalgraden.

De två toppcheferna i Balder ska också betala tillbaka de aktievinster som de har gjort i samband med insideraffärerna, vilket totalt handlar om cirka 2,1 miljoner kr. De får också stå för sina advokatkostnader själva.

Båda cheferna uppger att de kommer att överklaga, enligt GP respektive Affärsvärlden.

Fakta: Balder

Balder är ett av Sveriges största fastighetskoncerner, med huvudkontor i Göteborg.

Inom Balderkoncernen ingår också bland annat Din Bostad och Bovieran.

Koncernen äger, förvaltar och utvecklar bostäder och kommersiella lokaler i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien.

Balders ägare och vd Erik Selin är en av Sveriges rikaste personer. När SvD Näringsliv 2020 rankade svenska miljardärer fanns Selin och Stenasfärens vd Dan Olsson på 15 i topp.

Läs också Etablerad värd verktyg för penningtvätt i miljonklassen – spökpersoner betalade hyran Så kunde 3 000 spökpersoner bo i samma trea – öppen adresshandel bland kriminella Hannas chock: Grannen använde hemmet som brottscentral – penningtvätt för miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.