HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Totalrenovering – trots hyresgästernas protester

Stockholm Lidingövärden meddelade att både lägenheter, utemiljö och allmänna utrymmen skulle rustas upp - med rejäl hyreshöjning som följd. Några av hyresgästerna tog strid, men protesterna var förgäves.
Foto: Jenny Knutsson
Det blev ingen framgång i rätten för de hyresgäster som protesterade mot värdens omfattande renoveringar.

Stambyte, nya vitvaror, parkettgolv i alla rum, säkerhetsdörr, handdukstork, ny maskinpark i tvättstugan, tillbyggnad, ny lekplats och ändrad planlösning. Många förändringar var på gång, och listan kan göras betydligt längre än så.

När värden Tagehus på Lidingö redogjorde för sina renoveringsplaner blev det 53 olika punkter. Både lägenheter, allmänna utrymmen och utomhusmiljön skulle rustas upp.

Läs ocksåUtredning föreslår mer inflytande för hyresgäster

De allra flesta hyresgäster accepterade förändringarna, men några tyckte att värdens planer var på tok för omfattande och tog upp striden.

Bland annat ansåg en av hyresgästerna att upprustningen var ”absolut onödig” och anklagade hyresvärden för att göra en ”billig renovering och därefter höja hyran astronomiskt mycket för att tjäna snabba pengar”.

Annons

En annan hyresgäst påpekade att hon på egen hand renoverat och underhållit sin lägenhet sedan hon flyttade in för över 25 år sedan. Att hyresvärden nu planerade att byta ut allting ansåg hyresgästen vara ett stort problem. I synnerhet när ombyggnationen skulle ske utan att de boende fick något inflytande eller medbestämmande.

Läs ocksåHyresvärd kräver 80 procent i höjning efter upprustning

Men protesterna hjälpte inte. När ärendet hamnade hos hyresnämnden fick värden tillstånd för alla de föreslagna åtgärderna.

Beslutet överklagades sedan till hovrätten, men inte heller där fick hyresgästerna något gehör för sina protester. Hovrätten gjorde samma bedömning som hyresnämnden och konstaterade att hyresvärden har ”ett beaktansvärt intresse att genomföra de begärda åtgärderna”.

Annons

Monicka Sparrman, jurist på Hyresgästföreningen och ombud i ärendet då det togs upp i hyresnämnden, säger att en hyresgäst tyvärr har en mycket begränsad möjlighet att förhindra renoveringar även om han eller hon inte lämnar sitt godkännande till hyresvärden.

Läs ocksåInglasade mot sin vilja

– Praxis har utformat sig så att det är hyresvärdens beaktansvärda skäl att genomföra åtgärden som väger tyngst. Det är hyresvärden som äger och förvaltar huset och det finns inte skäl för hyresnämnden eller hovrätten att ifrågasätta att åtgärden behöver genomföras, om det inte är så att det framgår att renoveringen genomförs av andra anledningar, till exempel en lyxrenovering endast i syfte att höja hyran, säger hon.

Läs också Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.