Annons

Trängseln ökar stort i Skåne – Gunilla bor i stadens tätaste kvarter

Skåne Utrymmet minskar för Skånes invånare. I Malmö bor befolkningen som mest nära och som glesast i Osby. Enligt prognosen lär invånarna få tränga ihop sig ännu mer.
Foto: Petra Martinsson
Gunilla Nordquist gillar att bo tätt. Inte minst för att det är tryggt, men hon tycker det finns en gräns för hur tätt man kan bo.

Redan idag är Skåne Sveriges mest befolkningstäta län efter Stockholm, och trängre lär det bli. På 20 år har den så kallade befolkningstätheten (invånare per kvadratkilometer) ökat i alla skånska kommuner, med undantag för Simrishamn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och framöver lär befolkningen få tränga ihop sig ännu mer. Under de kommande tio åren väntas länets invånarantal öka med åtta procent, enligt Region Skånes prognos.
– Framför allt beror befolkningsökningen på inflyttning av utrikesfödda men även inflyttning från andra delar av landet, säger Anna Råman, tf analyschef på Region Skåne.

Som mest tätt bor skåningarna i dag i Malmö, följt av Burlöv, Lomma och Helsingborg. Som glesast i Osby följt av Örkelljunga och Östra Göinge. Om städerna delas in i fotbollsplaner (likt Allsvenskans) bor sex Malmöbor på en fotbollsplan medan Osbys invånare kan bre ut sig på sex stycken var.

 

Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

Annons

Gunilla Nordquist bor på Högaborg som är Helsingborgs mest befolkningstäta kvarter. Från sin loftgång ser hon ut över en relativt liten gård men med 144 lägenheter. För henne finns det nästan bara positiva sidor med att bo nära grannar och hon lyfter fram trygghetsaspekten.
– Jag ser folk varje dag. Och har man inte sett någon på ett tag undrar man om någonting har hänt. Vi håller lite koll, det gillar jag, jag vet att någon håller uppsikt.

Hon har bott i Helsingborg i hela sitt liv, i flera områden, sett staden växa och hus byggas högt och lågt.
– Vi åkte förbi Drottninghög häromdagen, där bygger man jättetätt och så vet jag inte om jag skulle vilja bo, att se genom fönstret vad grannarna ska äta till middag.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

Nackdelar som brukar lyftas fram när stora städer växer och invånarna ska samsas på mindre yta är bostadsbrist, buller och risk för ökad segregation. Att naturen och gröna ytor får människan att må bra är forskningen överens om och att dessa försvinner när hus byggs tätt ses som en stor nackdel.

Fördelar är en mer hållbar livsstil med cykling, närhet till kollektivtrafik och gemensam service. Positivt är också att det är tryggt, socialt med grannar och med levande gemensamma knutpunkter.

Helsingborg är en av de skånska städer som växer samtidigt som ytan är den samma. På de senaste 20 åren har befolkningstätheten ökat här med 16 procent. Ungefär lika mycket har befolkningstätheten ökat i Malmö, Lomma, Burlöv, Staffanstorp, Landskrona och Lund (se listan nedan). Det är Skånes västra sida som växer.

Enligt Anna Råman dras företag till städer där de har arbetskraft att välja mellan, det finns gott om kommunikationer och lokaler i centrala lägen. Det i sin tur gör att människor lockas att flytta hit och till orter runtomkring.

Annons

Anna Råman ser framför allt fördelar med växande städer. Det stärker ekonomier och förbättrar utbud av till exempel sjukvård och utbildning. Men det finns risker.
– Vi får en glesbygdsproblematik och det blir svårare och svårare för vissa kommuner att ha samhällsbärande service till en rimlig kostnad.

Men, menar hon, för att kunna jämföra kommuner måste man titta på flera faktorer, som vilka det är som flyttar till en stad, vilka slags bostäder som byggs och åldersstrukturer.

Hon höjer också ett varnande finger för att grönytor får ge vika när husen byggs allt tätare. Inte minst Malmö har få grönytor i jämförelse med andra städer, inklusive Stockholm och Göteborg. Det visar en kartläggning av siffror från SCB. 

I vilka lokala kvarter bor då invånarna som allra mest nära sina grannar? Så här ser det ut i Malmö, Helsingborg och Kristianstad.

Fakta: Så tätt bor man i världen
Monaco.

Sveriges befolkningstäthet är 25 invånare per kvadratkilometer. Den totala befolkningen delas med all landareal, även berg och vatten. Den säger inget om hur tätt befolkningen bor i olika områden. Högst befolkningstäthet i världen har Monaco med cirka 26 374 invånare per kvadratkilometer följt av Singapore 8 480 och Bahrain 2 230.

Av våra grannländer har Danmark störst befolkningstäthet med 137 invånare per kvadratkilometer. Finland har 18. Norge 15 och Island 3.
Källa: Globalis 2020
Bild: Pixabay

Fakta: Befolkningstätheten i Skåne - tabell
Befolkningstäthet 2019 Ökning i procent på 20 år
Malmö 2 193 16 %
Burlöv 1 011 15 %
Lomma 448 18 %
Helsingborg 430 16 %
Landskrona 329 13 %
Lund 293 15 %
Vellinge 257 10 %
Staffanstorp 238 17 %
Kävlinge 208 12 %
Höganäs 188 11 %
Åstorp 173 9 %
Bjuv 136 7 %
Trelleborg 134 9 %
Ängelholm 101 9 %
Svedala 102 14 %
Ystad 87 9 %
Skurup 82 8 %
Bromölla 79 5 %
Eslöv 82 11 %
Båstad 70 7 %
Kristianstad 69 10 %
Höör 58 10 %
Simrishamn 49 -0,2 %
Perstorp 47 8 %
Klippan 47 9 %
Hässleholm 41 5 %
Sjöbo 39 7 %
Hörby 37 7 %
Svalöv 37 9 %
Tomelilla 34 6 %
Östra Göinge 35 12 %
Örkelljunga 32 7 %
Osby 23 5 %

Källa: SCB. Siffrorna är avrundade. Procentsiffran är uträknad av Hem&Hyra.

Läs också Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Anmäls för att ha yxhotat värdens personal – kan bli av med lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.