Annons

Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: ”Stolt att vi försökte”

Hallsberg Hyr en lägenhet för en krona i månaden! Laxåhems erbjudande skapade rubriker – men resultatet uteblev. ”Jag är stolt över att vi försökte”, säger vd:n Roberth Huss.
plansch med en massa text. På den andra delen av bilden syns Laxåhems logga.
Foto: Privat/Anna Rytterbrant
Laxåhems vd Roberth Huss kläckte idén om att hyra en lägenhet för en krona.

Laxåhems flotta erbjudande riktade sig till arbetslösa personer utanför kommunen och var förenat med två krav: Man var tvungen att skriva sig i Laxå samt gå en av de arbetsmarknadsutbildningar som kommunen ordnade i samarbete med Arbetsförmedlingen och lokala företag.

Det handlade om skräddarsydda utbildningar för att komma till rätta med bristen på arbetskraft som råder inom vården och hos industriföretagen i Laxå.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Tomma lägenheter

Dessutom behöver Laxå kommun, med en folkmängd på drygt 5 500 personer, öka antalet invånare.
– Jag var med på ett möte om den här satsningen och då lanserade jag den här idén om att hyra en lägenhet för en krona i månaden. På så sätt skulle de som var intresserade ha råd att gå de här utbildningarna, säger Laxåhems vd Roberth Huss.

Det kommunägda bolaget har runt 50 tomma lägenheter och tanken var att fylla åtminstone några av dem med hyresgäster.
– Vår förhoppning var ju att några skulle stanna kvar i Laxå och kanske även bli ”vanliga” hyresgäster hos oss, säger Roberth Huss.

Annons

En var intresserad

I början av september gick Laxåhem ut med erbjudandet. När det nu har snart tre månader kan Roberth Huss konstatera att bara en person visade intresse. En kvinna ville hyra men det föll på att vårdutbildningen hon ville gå inte blev av. Det var för få anmälda.

Är du besviken över utfallet?
– Nej, absolut inte. Tvärtom så är jag stolt över att vi försökte räcka ut handen och att styrelsen ställde sig bakom den här idén.
– Vi har en situation där vi har för många tomma lägenheter och en befolkningsutveckling som är en utmaning för kommunen. Då måste man våga testa nya grejer, även om det så klart måste vara inom ramen för vad vi kan göra, säger Roberth Huss.

På bilden har vi Rastpunkt Laxå. I förgrunden syns ett stort troll och bakom det ses byggnader där bland annat Burger King och Subway huserar. Det finns också en stor reklamskylt på bilden samt flaggor med loggor.
För många är den lilla Närkekommunen förknippad med Rastpunkt Laxå som ligger längs E 20. Men är man lite äldre så kanske det är låten ”Laxå” som man tänker på (se faktaruta).

Succé ändå

På ett sätt blev enkronashyran en riktig succé – Laxå fick rejält med uppmärksamhet, i medierna och runt om i landet.
– Det ringde otroligt mycket under ett par veckors tid, både hos oss och kommunen. Så för en kort stund satte vi Laxå på kartan, säger Roberth Huss och skrattar lite.

Annons

I grunden är det kämpigt för Laxåhem. Förra året gjorde bolaget en förlust på 575 000 kronor. Det ser ut att bli något liknande i år efter att flera lån har löpt ut. De betydligt högre räntorna har gjort att driftskostnaderna ökat dramatiskt, enligt Roberth Huss.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Nya grepp

Men han är i grunden optimistisk och utesluter inte att det kommer andra, originella grepp även i framtiden.
– Att testa nytt ligger i vårt uppdrag och jag är öppen för förslag.

Fakta: Mer om Laxåhem

Laxåhem har fastigheter och lokaler i centrala Laxå, Hasselfors och Finnerödja.
I beståndet finns 640 lägenheter och ett 70-tal lokaler, äldreboenden, gruppboenden, garage och p-platser.
Bolaget omsätter drygt 50 miljoner kronor per år.

Fakta: Låten om Laxå

Redan på 60-talet sattes Närkekommunen på kartan och det ganska ordentligt i och med låten ”Laxå”, med sång av Towa Carson och Mats Olsson.
Det amerikanska originalet heter ”Jackson” och skrevs av Jerry Leiber och Billy Edd Wheeler. Den kanske mest kända versionen framfördes av Nancy Sinatra och Lee Hazlewood.
Den svenska texten skrevs av Stickan Andersson och innehöll textrader som:
”Jag sticker till Laxå , jag vill ha lugn och ro
Jag sticker till Laxå och du till Jeriko”
Enligt nostalgilistan.se, låg ”Laxå” två veckor på Svensktoppen, i november 1967. Den nådde som bäst en sjundeplacering.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.