HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Transportföretag mister övernattningslägenhet

Göteborg Åkeriet behövde lägenheten i Gårda som övernattningsbostad åt chaufförer. Värden vill hyra ut den till permanenta hyresgäster och får rätt i hyresnämnden.
Foto: Minna Ulin
Yrkesförare har kör- och vilotider att förhålla sig till. Ett Stockholmsåkeri sägs nu upp från den lägenhet i Göteborg som två chaufförer använt som viloplats.

Ett företag i transportbranschen med bas i Stockholmstrakten har hyrt en etta med kök i Gårda. Den används av två chaufförer som kör mellan Stockholm och Göteborg för 12–15 timmars vila mellan körpassen, ett par gånger i veckan.

Men privatvärden vill hellre hyra ut till privatpersoner för permanentboende och sa upp kontraktet till den 31 maj. Enligt värden har åkeriet inte behov av lägenheten. Den fungerar som alternativ till hotell eftersom anställda endast sover över där.

Läs ocksåHyrde extra lägenhet i 24 år – sägs upp

Tvisten hamnade hos hyresnämnden.

Där uppgav åkeriet att den billiga ettan är nödvändig. Måste de anställda bo på hotell kommer den aktuella sträckan att läggas ned, och då blir chaufförerna arbetslösa.

Enligt hyresnämnden har juridiska personer generellt sett ett sämre besittningsskydd än fysiska personer.

Läs ocksåAnmälde grannar för störningar och barnmisshandel – sägs upp

Undantag finns. Om en anställd använder lägenheten som permanentbostad eller behöver den som komplementbostad kan rätten att bo kvar vara lika starkt som för privatpersoner.

Men enligt hyresnämnden framstår lägenheten i det aktuella fallet mer som ett alternativ till hotell än som en bostad som en anställd har stort behov av.

Värden får därför rätt att säga upp kontraktet. Nämnden beslutar dock att åkeriet får uppskov med avflyttningen till den 30 september.

Läs ocksåPolisman förlorar kontraktet efter olovlig uthyrning
Läs också Slarv med golvbrunn kan kosta lägenheten Flyttvägrande hyresgäst får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.