Annons

Tredje gången gillt för uppsagda hyresgäster?

Bromma Ett fritidshus, där hyresvärden påstår att hyresgästerna bor permanent. En dotter som varit skriven i lägenheten. En hund. Det är anledningar till att hyresgästerna sagts upp flera gånger. Nu har hyresnämnden sagt sitt.
Hyreshuset på Hallebergsvägen i Bromma.
Foto: Glenn Lindberg
Hyreshuset på Hallebergsvägen i Bromma.

Tre gånger har hyresgästerna sagts upp från sin lägenhet i Traneberg, av hyresvärden Förebyggare N & B i Bromma. Första gången var 2002, redan två år efter att de flyttat in. Anledningen: de tagit dit en hund. Hyreshuset var tvångsförvaltat under flera år, men när en likvidator tog över förvaltningen var det dags igen. Den gången, 2014, drogs uppsägningen tillbaka innan hyresnämnden haft sammanträde. Men den tredje gången gick ärendet ända till beslut.

– Tror hyresvärden att det går att få bort oss biter hon sig i tummen, har hyresgästen tidigare sagt till Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna vittnade i hyresnämnden och berättade bland annat att de visst bor permanent i lägenheten, vilket också flera grannar intygar. De har ett fritidshus i Östhammar, där det inte går att bo vintertid. Under två perioder har dottern med familj varit skriven i lägenheten. Vid första tillfället, 2010, bodde de en dryg månad där, under tiden deras nya bostad renoverades. Vi det andra tillfället 2014 var de också mellan bostäder, men bodde aldrig i lägenheten. Att bli av med lägenheten skulle innebära katastrof.

Hyresvärdens ombud hade bara en fråga, nämligen om de sökt bygglov för huset i Östhammar.

Annons

– Vi har gjort en bygganmälan, det måste man när man byter kamin och sätter in en ny, svarade hyresgästerna.

Läs ocksåFortsatt tvångsförvaltning för Ballo Zachrisson

Frågan om bygglovet kom sedan inte tillbaka under slutpläderingen. Däremot ägnade hyresvärdens ombud en stund åt att beskriva förhållandena under den period då fastigheten tvångsförvaltades.

– Det var en oändlig röra beträffande allting, bland annat när det gäller hyresavtalen. Stundtals var det mer eller mindre hotellverksamhet i tre lägenheter, som backades upp av Hyresgästföreningen, sa hyresvärdens advokat Tino Goetze.

– Hyresvärden har bevisbördan. De kan omöjligt vara bosatta i Östhammar, det har de tydligt och trovärdigt vittnat om, sa Göran Walldin, jurist på Hyresgästföreningen, och yrkade att hyresavtalet förlängs på oförändrade villkor.

Annons
Läs ocksåSkandalvärd kan återfå hus

Hyresnämnden avslog hyresvärden ansökan.

– Beslutet var väntat, det är uppenbart att ansökan saknar grund. Hyresgästerna känner sig trakasserade av hyresvärden, kommenterar Göran Walldin.

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.