HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tuffa hyresförhandlingar i år

Västmanland Trots god ekonomi ville bostadsbolagen i Västmanland höja hyrorna omotiverat mycket inför 2019, enligt förhandlingsstrateg Mårten Gulin.
Foto: Mats Jonsson
"Det är konstigt att hyran hela tiden går upp fast servicen dras ned. Särskilt som vi har problem med ventilationen där vi bor", säger Virve Norrback i Sandviken.

Även om vi hunnit en bra bit in på 2019 är förhandlingarna om årets hyror inte riktigt i hamn än i Hyresgästföreningens region Aros-Gävle. Av de kommunala bostadsbolag som justerar hyrorna från årsskiftet är det två som inte är klara än – Surahammarshus, som vill höja med 2,2 procent, och Mimer i Västerås.

Mimer yrkade på att få höja hyrorna med 3,8 procent, vilket Hyresgästföreningen tycker är på tok för högt. Förhandlingarna körde fast till den grad att den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, kopplats in för att försöka hitta en lösning.

Läs ocksåDitt hem är hennes jobb

Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, tycker att förhandlingsklimatet varit tufft i år. Även om bostadsbolagens ekonomi liksom de senaste åren är fortsatt god, vill hyresvärdarna höja förhållandevis mycket.

Mårten Gulin

– Bolagen hänvisar till makroekonomiska frågor som att KPI och BNP går upp. Men det är egentligen ingenting som påverkar kostnaderna för bolagen. Det är som att man vill försöka gissa vad som ska komma i framtiden.

Skinnskattebergs kommun fattade en tvåårsuppgörelse med Hyresgästföreningen i fjol och höjer hyrorna med 1,4 procent från den 1 maj.

Läs ocksåHMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF

Bostadsbolag

Hyreshöjning 2019 i procent

Arbogabostäder

1,1

Hallstahem

1,93

Kungsörs fastighets AB

1,85

Köpings Bostads AB

1,73

NVK Fagersta

0,8

NVK Norberg

0,8

Salabostäder

1,8

Skinnskattebergs kommun

1,4 (från 1 maj)

Läs också Andreas stred för bytet – och vann Uppsalahems hyror klara Förhandlingarna med Älvkarlebyhus har strandat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.