HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tung vd-grupp vill ändra hyressystemet

Nyheter Hur kan hyressättningen utvecklas? Den frågan ska en arbetsgrupp på nio bostadsdirektörer samt en expert på Sabo försöka hitta svar på.
Gruppen har bland annat bestått av av Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Lulebo, Stefan Sandberg, vd Uppsalahem, Pelle Björklund, vd Svenska bostäder, Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen och Erik Johansson, expert på Sabo.

Det kollektiva förhandlingssystemet behöver förbättras, anser Sabo. Såväl de årliga hyresförhandlingarna som hyressättningen i samband med nyproduktion och renovering kan enligt branschföreningen vässas ytterligare.

Därför tillsätts nu en arbetsgrupp med uppdrag att föreslå alternativ till dagens modell. Totalt nio vd:ar från olika allmännyttiga bostadsbolag har tillsammans med en hyresexpert på Sabo fått ett öppet mandat i arbetet.

Läs ocksåEn sjungande regionordförande med stort hundintresse

Anders Nordstrand, vd på Sabo, menar att samtliga parter vinner på att hyressättningen ändras.

– Väl fungerande hyresförhandlingar gynnar både fastighetsägare, hyresgäster och den svenska bostadsmarknaden som helhet. De förbättringar av hyressättningen som genomförts det senaste året är bra, men det finns fortfarande problem som behöver lösas.

Annons

Några konkreta förslag på ändringar existerar inte i nuläget. Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef Martin Lindvall är likväl positiv till initiativet, som visar på att man menar allvar.

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

– Den erfarenhet och kompetens som finns representerad i gruppen inger naturligtvis förhoppningar om att arbetet ska leda till mer än symboliska justeringar med begränsad betydelse för hyresbostadsmarknadens framtid, säger han.

I slutet av 2017 planerar vd-gruppen att redovisa sina förslag.

Annons

 

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.
Fakta: Arbetsgruppen består av:
  • Erik Johansson, hyresexpert på SABO
  • Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder
  • Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen
  • Stefan Sandberg, vd Uppsalahem
  • Henrik Loveby, vd Göingehem
  • Magnus Pekkari, vd Pajalabostäder
  • Jonas Hansson, vd Helsingborgshem
  • Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Lulebo
  • Helene Olausson, vd Årehus
  • Maria Sandström, vd Pitebo
Läs också Ny hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?” Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.