Annons

Turas om bo hos barnen – värden ville vräka

Uppsala När paret separerade fick barnen bo kvar i lägenheten. Föräldrarna turades om att bo där varannan vecka. Lösningen visade sig vara kontroversiell. Pappan blev uppsagd från lägenheten han hyrde för sina barnfria veckor.

Vid skilsmässan för fem år sedan bestämde sig Uppsalaföräldrarna för att låta barnen bo kvar permanent i familjens bostad.

Själva hyrde de varsin liten lägenhet som de bodde i de veckor som det inte var deras tur att ha ansvaret för barnen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Fördelarna med lösningen, som pappan beskriver det, var bland annat att barnen fick känslan av att familjen fanns kvar som en fungerande enhet och att de slapp tvingas in i nya familjekonstellationer.

”Alla kände att vi kunde bo kvar i den bostad vi levt i tillsammans och exempelvis fortsätta fira jul där utan att behöva slita och dra i barnen”, skriver han.

Upplägget fungerade bra tills den privata hyresvärden som pappan hyr sin lilla enrumslägenhet för barnfria veckor av fick kännedom om förhållandet.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Hyresvärden noterade att mannen är skriven på adressen där han bor med barnen varannan vecka. Därmed saknar han, som det kallas, skyddsvärt behov av den andra lägenheten, ansåg värden och ville säga upp honom för att ta in en annan hyresgäst.

Att man för barnens skull kan behöva bo på två olika adresser var ingenting som värden kände någon förståelse för.

Pappan gick inte med på att flytta och det blev en tvist i hyresnämnden.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Efter en skriftväxling där pappan i andra hand yrkade på att få uppskov i två år med att flytta ut, valde hyresvärden att utan motivering dra tillbaka sin ansökan om uppsägning av hyresavtalet.

Annons

Pappan förklarar sitt erbjudande om att flytta frivilligt med tvåårigt uppskov med att han ändå inte känner sig trygg med sin hyresvärd som det hela har utvecklat sig.

”Man måste själv kunna bestämma hur man vill vårda sina barn utan att riskera att förlora sin besittningsrätt. Man vill helt enkelt inte känna sig otrygg i sitt boende”, skriver han till hyresnämnden.

Läs också Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.