Annons

Turas om bo hos barnen – värden ville vräka

Uppsala När paret separerade fick barnen bo kvar i lägenheten. Föräldrarna turades om att bo där varannan vecka. Lösningen visade sig vara kontroversiell. Pappan blev uppsagd från lägenheten han hyrde för sina barnfria veckor.

Vid skilsmässan för fem år sedan bestämde sig Uppsalaföräldrarna för att låta barnen bo kvar permanent i familjens bostad.

Själva hyrde de varsin liten lägenhet som de bodde i de veckor som det inte var deras tur att ha ansvaret för barnen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Fördelarna med lösningen, som pappan beskriver det, var bland annat att barnen fick känslan av att familjen fanns kvar som en fungerande enhet och att de slapp tvingas in i nya familjekonstellationer.

”Alla kände att vi kunde bo kvar i den bostad vi levt i tillsammans och exempelvis fortsätta fira jul där utan att behöva slita och dra i barnen”, skriver han.

Upplägget fungerade bra tills den privata hyresvärden som pappan hyr sin lilla enrumslägenhet för barnfria veckor av fick kännedom om förhållandet.

Annons
Läs ocksåVärden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

Hyresvärden noterade att mannen är skriven på adressen där han bor med barnen varannan vecka. Därmed saknar han, som det kallas, skyddsvärt behov av den andra lägenheten, ansåg värden och ville säga upp honom för att ta in en annan hyresgäst.

Att man för barnens skull kan behöva bo på två olika adresser var ingenting som värden kände någon förståelse för.

Pappan gick inte med på att flytta och det blev en tvist i hyresnämnden.

Läs ocksåVärden ville säga upp Viktoria och Daniel – nu tar de med sig poolen till nästa hyreshusEn tvådelad bild: En man och en kvinna som står påklädda framför botten till en flyttbar pool, samt samma par som kliver upp ur vattnet ur samma pool när den är i bruk.

Efter en skriftväxling där pappan i andra hand yrkade på att få uppskov i två år med att flytta ut, valde hyresvärden att utan motivering dra tillbaka sin ansökan om uppsägning av hyresavtalet.

Annons

Pappan förklarar sitt erbjudande om att flytta frivilligt med tvåårigt uppskov med att han ändå inte känner sig trygg med sin hyresvärd som det hela har utvecklat sig.

”Man måste själv kunna bestämma hur man vill vårda sina barn utan att riskera att förlora sin besittningsrätt. Man vill helt enkelt inte känna sig otrygg i sitt boende”, skriver han till hyresnämnden.

Läs också Svårt att behålla lägenheten vid fängelsestraff – Så ökar du chansen Köttbullar med spik - granne tvingas flytta efter hot mot hund Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.